OTSE POSTIMEHEST ⟩ Läänemets: metropoliidil on homseni aega eemalduda sõda ülistavast kirikupeast

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Siiani pole julgeolekuasutused Eestis asuvas Vene õigeusu kirikus sõda õhutavat tegevust märganud.
Siiani pole julgeolekuasutused Eestis asuvas Vene õigeusu kirikus sõda õhutavat tegevust märganud. Foto: Taavi Sepp

Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul pole julgeolekuasutused seni tuvastanud Eestis tegutsevas Moskvale alluvas õigeusukirikus vaenulikku tegevust, küll aga peab ta vajalikuks, et siinse kiriku juht metropoliit Eugeni distantseeriks end kirikupea patriarh Kirilli Ukraina sõda ülistavatest väljaütlemistest.

Eelmisel nädalal tegi Moskvale alluva Vene õigeusu kiriku sinod avalduse, milles öeldakse, et sõda ei ole hea. Kas sellest ei piisa?

See avaldus tõesti tehti ja seal väljaöeldu on õige, aga meie soov on suurem. On oluline, et see Vene õigeusu kirik, mis tegutseb Eestis ja allub Moskvale, taandaks ennast patriarh Kirilli sõnadest, kuna need on otseselt Ukraina sõda toetavad. Jutt käib ju põhimõttelised ususõjast, kuhu tuleks minna, kuna see on õige asi, ja Vladimir Putin oleks otsekui jumala poolt meile saadetud. Samuti räägitakse, et kõik, kes tapavad ukrainlasi, saavad oma patud andeks. Need on väga räiged avaldused ja Eestis ei ole sellisele nägemusele kohta. Meil on väga lihtne soov: et siinne [Moskva patriarhaadile alluv] Vene õigeusu kirik ütleks, et nemad ei ole patriarh Kirilliga nõus. Õigeusu kiriku esindajad Soomes ja teistes riikides on selliseid väljaütlemisi tauninud ja neil polnud mingit probleemi teha seda juba samal või järgmisel päeval pärast patriarh Kirilli avaldust. Eestis tuleks teha lihtsalt täpselt sama.

Vastasel juhul ei saaks selle kiriku Eestis olev juht metropoliit Eugeni siin enam edasi elada?

Just nii. Olen ka varem öelnud, et meie eesmärk pole kedagi välja saata või usuasju omalt poolt kuidagi mõjutama hakata, aga julgeoleku mõttes ei tohi Eestis toimuda mingisugust Ukraina sõda õhutavat või heaks kiitvat tegevust. Kuna sellel kirikul on väga tugev seos Moskvaga, on meil vaja lihtsalt teada, kas siin tegutsev metropoliit kiidab heaks või taandab nii ennast kui kogu siin tegutseva kiriku Moskvas tegutseva patriarhi Kirilli sõnadest ning veenab siseministeeriumi ja Eesti avalikkust, et siinses kirikus Ukraina sõda ülistava mõjutustegevusega ei tegelda. Meie julgeolekuasutused hoiavad ka praegu Moskvale alluval kirikul silma peal ja siiani pole sellist mõjutustegevust täheldatud, aga kuna patriarh sellise avaliku üleskutse tegi, siis Eestis asuval Moskvale alluval kirikul on vaja ennast sellest taandada. Kui seisukohta ei taheta võtta, ei jää meil tõesti muud üle, kui tuleb mingeid meetmeid kasutama hakata. Üks võimalus on, et ma palun algatada menetluse, kuna tegemist on meie jaoks julgeolekuprobleemiga. Samas ei ole meie peamine eesmärk kellegi väljasaatmine, vaid eesmärk on, et mingit mõjutustegevust Eestis ei toimuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles