ÜRO: Venemaa rünnakud tsiviilobjektidele toovad rohkem sõjapõgenikke (1)

Copy
Filippo Grandi.
Filippo Grandi. Foto: STEFAN WERMUTH / POOL/Scanpix

ÜRO eeldab, et Venemaa rünnakud tsiviilobjektide vastu Ukrainas toovad kaasa rohkem sõjapõgenikke ja seda eriti Ukraina enda sees.

ÜRO põgenikeagentuuri UNCHR juht Filippo Grandi mõistis esmaspäevased rünnakud karmilt hukka. Grandi hinnangul on sõda muutumas tsiviilisikute jaoks aina raskemaks ja ohtlikumaks.

«Õudus, mis täna Ukrainas juhtus on vabandamatu,» ütles Grandi Genfis ajakirjanikele.

«Tsiviilelanike, kortermajade ja mittesõjalise infrastruktuuri valimatu pommitamine paljudes Ukraina linnades tähendab, et sõda muutub tsiviilisikute jaoks aina raskemaks ja ohtlikumaks. Ma kardan, et viimaste tundide sündmused kutsuvad esile rohkem sõjapõgenikke,» jätkas ametnik.

Pärast seda, kui Venemaa veebruaris agressioonisõda alustas, on riigist põgenenud üle seitsme miljoni ukrainlase. Paljud on pärast Ukrainasse tagasi pöördunud, kuid miljonid Euroopa Liidu riikidest varjupaika otsinud. Lisaks on miljonid riigisiseselt ümberasustatud.

Esmaspäevastes Venemaa rünnakutes Ukraina linnadele sai surma vähemalt 14 ja haavata enam kui 100 inimest.

Grandi hinnangul põgenetakse pärast esmaspäevaseid rünnakuid kodudest ilmselt märgatavalt rohkem.

«Minu prognoos on, et me näeme peamiselt siseriiklikke ümberasumiste kasvu. Praegu on palju inimesi, kes põgenevad vaid mõneks tunniks, et pommide eest varju otsida ja siis proovivad koju naasta. Kuid olukordades, kus häving on suurem ja inimesed ei pääse pärast enam ligi soojusele ega toidule, siis ma kardan, et paljud otsustavad lahkuda,» rääkis Grandi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles