Vabatahtlikud on teinud Ukrainale üle 10 000 ruutmeetri varjevõrke

BNS
Copy
Värvikaartide ja tehnikate järgmine on varjevõrku punudes oluline.
Värvikaartide ja tehnikate järgmine on varjevõrku punudes oluline. Foto: Marek Raidpere

MTÜ Aitan Kaitsta eestvedamisel on vabatahtlikud üle Eesti valmistanud ja saatnud Ukraina kaitsjate toetuseks juba üle 10 000 ruutmeetri varjevõrke.

See on kogus, millega saaks katta korraga nii Tallinna kui Tartu Raekoja platsid. Sõda pole läbi ja Aitan Kaitsta töö jätkub nii pealinnas, Tartus kui ka väiksemates asulates üle Eesti. Infot, nõuandeid ja juhised leiab üle 3300 vabatahtlikku koondavast Facebooki grupist Aitan Kaitsta.

«Oleme varjevõrkude maailmas veetnud juba üle poole aasta. Oleme ületanud takistusi, õppinud töö käigus, kuulanud tarku nii Eestist kui Ukrainast ja loonud kogukonna, millesse kuulub tuhandeid inimesi. Imetleme vabatahtlikke teotahet ja täname kõiki koostööpartnereid - neid, kes on annetanud võrke ja tekstiilmaterjali ning neid, kelle abil transpordime võrgud Ukrainasse. Loomulikult ka kõiki, kes on aidanud meid praeguseni ruumidega,» rääkis Aitan Kaitsta üks algatajatest Anu Lensment.

10 000 ruutmeetrit varjevõrke on tubli saavutus, kuid see ei tähenda, et tegevus sujuks alati ladusalt. Suurimaks mureks on hetkel saamas just soojade ja vabalt ligipääsevate ruumide puudumine. «Vabatahtlike hoog ei ole raugenud, küll aga näeme, et innukus hakkab katkema organisatsioonidel ja omavalitsustel, kes on viimastel kuudel aidanud meie erinevates Eesti asulates tegutsenud vabatahtlikke tasuta pindadega. Ilma ruumideta ei saa meie inimesed oma olulist tegevust jätkata. Kutsume üles toetama Aitan Kaitsta kogukonda ja saatma infot sobilike pindade kohta, et vabatahtlikel oleks igas Eesti linnas ja külas koht, kus varjevõrke valmistada,» innustas Aitan Kaitsta idee autor Jaana Ratas.

Aitan Kaitsta kogukonnas on esile kerkinud mitmeid tublisid eestvedajaid, kelle võimekus motivaatorite ja organiseerijatena on aidanud väga suurel määral kaasa sellele, et MTÜ saab hetkel niivõrd uhkeid tulemusi näidata. «Kiidame kogukonnajuhte ja julgustame uusi inimesi meie tegevusega liituma ning panema end proovile kohalike liidritena, kelle abil suudame veelgi rohkem aidata. Alustamine pole keeruline ja Aitan Kaitsta Facebooki grupp aitab alati heade nõuannetega. Pimedate sügisõhtute sisustamiseks sobib võrkude valmistamine väga hästi,» selgitas Lensment.

Aitan Kaitsta tööd tunnustatakse nii kodumaal kui Ukrainas: «Ükski meie saadetistest pole Ukrainasse läinud ilma, et autodega oleksid kaasas olnud Aitan Kaitsta vabatahtlike loodud varjevõrgud. Võrgud on oluline osa meie poolt pakutud abist ja Ukraina võitlejad on nende üle alati väga tänulikud. Soovime Aitan Kaista kohalikele ja Ukraina põgenikest vabatahtlikele jõudu ja vastupidavust jätkata. Meie teame ja kinnitame, et töö on vajalik,» kinnitas Aitan Kaitsta partnerorganisatsiooni United Delivery Mission üks juhtfiguure Ivar Siimar.

United Delivery Mission on üks kolmest organisatsioonist, mis aitab valmis saanud ning Aitan Kaista spetsialistide poolt üle vaadatud varjevõrgud võimalikult kiiresti Ukrainasse saata. Veel teeb Aitan Kaista koostööd MTÜ-dega Slava Ukraini ning SAB UA.

Lisaks vabatahtlikule tegevusele saab MTÜ-d Aitan Kaitsta toetada annetustega platvormil Toeta.me. Platvormil on esindatud ka MTÜ partnerorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles