Väikekalurid: seadusemuudatus võtab sissetuleku ja hävitab traditsioonilise eluviisi (1)

Copy
Rääbisepüük 2019. aastal Peipsi järvel kapten Dmitri Krivoglazovi juhtimisel.
Rääbisepüük 2019. aastal Peipsi järvel kapten Dmitri Krivoglazovi juhtimisel. Foto: Kristjan Teedema

Väikekalurite sõnul kaob nende sissetulek ja hävib põline eluviis, kui kalapüügiseaduses asendatakse Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvel kiiruse peale kalapüük (nn olümpiapüük) kvootidega püügivahendite kohta. Muudatust üritas varem jõuga läbi suruda endine EKRE rahandusministri nõunik Kersti Kracht, sel kolmapäeval tuleb väikekaluritele veel kahjulikumaks timmitud seadusemuudatus riigikogus teisele lugemisele.

«Väikseid ettevõtteid on umbes 80 ja siis nad surevad kõik välja,» hindas Tartumaa Peipsiääre valla kalur Andrei Krehhov, kel on oma väike ettevõte OÜ Kolkja Rand. «Noored inimesed põgenevad Soome ja Rootsi. Kas see plaan on hea, et järve peale jääb ainult viis suurt firmat, mis monopoliseerivad järve?»

«Seame oma piirkonna lihtsalt ohtu ja võime kaotada kõik kohalikud elanikud,» lisas MTÜ Sassukvere Sadam esindaja Boriss Sumnikov. «See seadus näitab, millise hinnaga saab Peipsi järve osta koos kalade ja piirkonna elanikega,» ütles Peipsi piirkonna ettevõtete ja ettevõtjate kalurite liidu juht Vitali Ossipenko.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles