Eakate kogemuslood koduhooldusest

Estkeer OÜ
Copy
Foto: Estkeer OÜ

Tulevikus seisame kõik otsuse ees, mida enda või oma lähedaste elu paremaks toimimiseks valida. Eakate koduhoolduse ja hooldekodu kogemused annavad hea ülevaate. Külastasin Estkeeri hooldaja Magdalenaga koduhooldusel olevaid eakaid ja uurisin kuidas nad koduse abiga rahul on.

Alustasin hommikul hooldaja Magdalena töövarjuna. Esimene klient oli 81-aastane Aleksander. Uksest sisse astudes näeme Aleksandrit voodil istumas ja Terevisiooni vaatamas. Kui veel aastaid tagasi oleks ta praeguseks nautinud juba hommikukohvi, siis nüüd ta seda luksust lubada ei saa. Tema tervise juures on isegi kohvi tegemine väljakutse, sest mõned aastad tagasi üle elatud insult jättis oma jälje. Seetõttu vajab Aleksander igapäevast abi. Esmaspäevast neljapäevani käib tema juures linnavalitsuse sotsiaalosakonna hooldaja. Ülejäänud päevadel võimaldab tütar talle Estkeeri hooldusabi.

Täna on reede ja Aleksander on elevil, sest lisaks Estkeeri hooldajale Magdalenale teab ta ka mind külla oodata. ″Täna on küll juba kordaläinud päev!,“ võtab vanahärra voodil istudes meid optimistlikult vastu. “Sain Telia puldi tööle. Mitu päeva ei saanud kanaleid vahetada. Ikka ja ainult kuuenda kanali peal. Nüüd vajutasin ühele ja tuligi ETV! Siin on vähemalt midagi vaadata.”

Aleksandrile pakkus head meelt ka see, et eelneval päeval oli käinud füsioterapeut Triin, kes lisaks füsioteraapia seansile puhastas ka Aleksandri arvuti ehk kompuutri, nagu ta ise ütleb. Aleksander liigub vaevaliselt ja seetõttu väljas üksi ei käi. Televisioon ja arvuti on tema võimalus ümbritsevaga kursis olla, mistõttu Aleksandrile on need olulised. Samal ajal, kui meie vestlesime valmistas hooldaja hommikusöögiks kaerahelbepudru koos võisilmaga, võileiva ja kohvi. Aleksander liigub tasakesi kööki, kuhu järgnen.

Aleksandri korter on saanud tema vajadusi arvesse võttes vastavad kohandused - käepide seinal ja wc-dušširuum. “Mine vaata mu duširuumi!” osutab käega esiku kõrval asuvale ruumile. “Nüüd on lausa luksus duši alla minna! Nii kui kraani keerad, tuleb just paras vesi!” on mees tulemusega rahul. Remonditööde ajal pidi ta viibima hooldekodus ja sellest on jäänud mehele kibedad mälestused. ″Põrgu!”, võttis ta traumeeriva lühidalt kokku.

Ta jätkas: “Põrgu, ma ütlen! Olime kahekesi ühes toas ja see kõrval öösiti ju häälitses. Kui oleks norsanud-sellest oleksin aru saanud, aga see kohutav häälitsemine, üldse magada ei saanud! Ma ei saa aru, miks minusugused liikuvad ja mõistusega inimesed peaksid sinna minema, isegi voodihaiged saavad ju kodus olla?!” Mitte iial enam ei taha tagasi! Oma kodu on ikka üle kõige, keegi ei häälitse, karju või ei kohtle sind lugupidamatult!”

Mees pidi hooldekodus olema kolm nädalat, kuid sellest ajast piisas, et jõuda järeldusele, et oma kodus on kõige parem. Seda enam, et tema elamine on muudetud võimalikult turvaliseks. Aleksander kannab käel ka häirenuppu, mille kaudu saab endale vajadusel abi kutsuda. Paaril korral on seda vaja läinud, kui vanahärra libises ja ei saanud ise püsti. Mõlemal korral tuli appi Tartus elav poeg.

Koos Estkeeri hooldajaga käib Aleksander rulaatoriga tavaliselt ka õues ja leiab, et just praegu on temale ideaalse temperatuuriga ilmad sobilikud. “Vot see oli küll elamus, kui nägime nii lähedalt rebast. Pole ammu näinud ja veel linnas!” on mees positiivselt üllatunud. “Magdalena, sa said ta ka ju pildile!” soovis hooldajalt oma jutule kinnitust. Siinkohal rääkis Aleksander veel ühe tõestisündinud loo, mis juhtus tema vanaisaga ja soovis, et see kindlasti kirja saaks. “Minu vanaisa nägi poisikesena, kuidas siil hoidis ussi sabast kinni ja madu peksnud ennast vastu siili okkaid ennast katki. Uskuge, või mitte!”

Aleksandri ja Magdaleena pildistatud rebane.
Aleksandri ja Magdaleena pildistatud rebane. Foto: Estkeer OÜ

Ema peab olema hoitud

Jätsime Aleksandri hommikusööki nautima ja võtsime suuna 85-aastase Marta juurde, kes elab Aleksandrist vaid kiviviske kaugusel ning kes ootas samuti hommikusööki ja hommikuseid ravimeid.

Saatus pole Marta kätte mänginud just häid kaarte. Marta on lapsest saati pime.

Kolm aastat tagasi lahkus tema abikaasa ja üsna pea ka vanem poeg, kes teda hooldas. Noorem poeg elab Martal Harjumaal ja tema telliski emale Estkeerilt koduhoolduse. Teenust saab tänaseks juba 2 ja pool aastat. Martal on pojaga vedanud, nad suhtlevad tihti telefonitsi ja ainuüksi meie külaskäigu saabumisel oli proua Martal pojalt 5 vastamata kõnet. Et poeg ei muretseks, aitasime tal valida kõne ja võtsime aja, et ta saaks oma pojaga rahulikult rääkida.

Marta on üks pikema staažiga Estkeeri kliente, kusjuures ta kasutab teenust kolm korda päevas. Lisaks hooldajale käib kord nädalas ka koduõde, kes kontrollib tervisenäitajaid ja paneb rohukarpi valimis uue nädala rohud. Igapäevaselt käib Marta hooldajaga õues jalutamas ning hooldaja sõnul on Marta heatujuline proua, kes viskab nalja ja kellele meeldib suhelda. “Ma ei saa aru, miks need ööd peavad nii pikad olema? Lähen magama ja enda arust olen juba piisavalt maganud, kuid ikka pole veel hommik käes!” muigab Marta.

Uurides tema rahulolu Estkeeri teenuste kohta, vastas Marta, et on väga rahul ja kui ta millestki puudust tunneb, siis käekellast, mis nupule vajutades ütleks kellaaja. Kellaaeg on talle oluline, et teada kuna hooldajat oodata. Magdalena lubas Estkeeri keskusesse Marta soovi edasi öelda, et see leiaks lahenduse.

Meie kodu, meie mälestused

82-aastasel Juliusel ja 79-aastasel Leidal on seljataga pikk ühine tee, kus nad on üksteisele toeks olnud. Kuid nüüd on muutunud see raskeks. Julius liigub vaevaliselt rulaatoriga, abikaasa tervis veelgi kehvem - Leida on surutud suisa voodisse. Kui Juliuse tervis halvenes insuldi järgselt, siis abikaasa tervise laastas südameinfakt. Kohaliku omavalitsuse poolt määratud hooldustöötaja käib viiel päeval nädalas üheks tunniks, kes toob poest vajaliku kauba ja koristab toad.

Estkeeri hoolduse tellis vanapaar endale viis kuud tagasi ise, kuna tegelik vajadus hoolduse ja kõrvalabi järele on suurem. Estkeer käib vanapaaril tööpäeviti hommikul ühel tunnil abiks ja nädalavahetusel suisa kaks korda päevas, mil hooldaja teeb süüa, majapidamistöid ning hügieenitoiminguid. Juliuse sõnul läheks lisaabi rohkemgi tarvis, kuid paraku oleks see liiga kulukas. „Praegu saame hakkama! Abilised on tublid!,” hindab Julius nii linna kui ka Estkeeri hooldustöötajate tööd kõrgelt ning on mõlema teenuseosutajaga rahul. Tema sõnul inimesed küll erinevad, kuid kõik suhtuvad neisse lugupidavalt. “Hooldekodusse ei taha me mingil juhul minna, see on meie kodu, kogu meie elu on siin ning siin soovime ka lõpetada,“ vastas mees küsimusele, kas nad pole kaalunud hooldekodusse minemist.

Eakad, keda külastasime, olid väga külalislahked ja jutukad. Kõrvalseisjana oli hea näha mis tööd teeb kodushooldaja ja mida koduteenus endast kujutab. See annab meile kõigile tulevikuks hea teadmise erinevatest hooldusabi võimalustest Eestis.

Oma kodus on ikka kõige parem elada..
Oma kodus on ikka kõige parem elada.. Foto: Estkeer OÜ

Estkeer aitab eakaid, erivajadustega lapsi ja täiskasvanuid igapäevaeluga toimetulekul. Väljakutsena saab meid kutsuda appi ootamatu hooldusvajaduse korral. Koduhooldus aitab pikemalt ja turvaliselt oma kodus elada!

Estkeer kajastab aktiivselt oma tegevust estkeer.ee blogis, podcasti saades TerviseTasku, mis leitav Spotify ja Youtube keskkondades. Jälgi Estkeeri sotsiaalmeedias Facebook ja Instagram ning ole uute uudistega kursis!

Teenuste osutamise piirkonnad: Tartu, Tartumaa ja Tallinn

Võta ühendust:

info@estkeer.ee

Tartu, Ringtee 25

Tel: +372 5981 6732

Tallinn, Laki põik 2

Tel: +372 5661 0526

Copy
Tagasi üles