Kohalikud elanikud kahtlustavad maastikukaitseala piirile maja ehitavat firmat seaduserikkumises

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Kohalikud elanikud kahtlustavad, et Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala kõrvale maja ehitavad töömehed on tunginud rasketehnikaga ka kaitsealale. Ehitaja lükkab süüdistused ümber.

«Oleme mitmeid kordi märganud, et ära on tõstetud aiad, mis peaksid roheala kaitsma, ja seal sõidetakse ringi teleskooptõstukiga,» kurtis kohalike esindaja Indrek Hein.

Juba oktoobri alguses teavitasid kohalikud elanikud keskkonnaametit, et Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala kõrval, Ehitajate tee 2 toimuvad ehitustööd on tunginud ka sinna, kus mootorsõidukitega liikumine ja ehitusmaterjalide ladustamine lubatud ei ole. Nimelt ohustab selline tegevus maastikukaitsealal asuvaid looduskaitsealuseid kooslusi, mis on tallamisele ja häirimisele eriti tundlikud, vahendas linnavalitsuse väljaanne Pealinn.

Enam kui kahesaja hektari suuruse kaitseala koosseisu kuuluvad nii Mustamäe nõlv, Nõmme liivikud kui muud olulisemad allika- ja metsaalad. Erilise kaitse ja tähelepanu all on kanakulli pesitsusterritoorium ning nõmmnelgi püsielupaik.

«Nii mina kui teised linnaelanikud oleme mitmeid kordi märganud, et ehitajad on tõstnud ära aiad, mis peaksid takistama neil maastikukaitsealale sõitmast. Hiiglasliku teleskooptõstuki ning muude masinatega sõidetakse otse üle häiringutele tundliku kaitsealuse taime kasvukoha,» rääkis Hein. Piirkonna elanikud on ehitaja tegevusest ka pilte teinud ja saatnud need keskkonnaametile.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra kinnitas, et praeguseks on ehitaja tegevuse suhtes alustatud väärteomenetlust. Vakra sõnul uurimine alles käib ning seetõttu ei saa juhtumi asjaoludest veel väga täpselt rääkida. Seetõttu on ka rikkumisega kaasnenud kahjude suurus alles selgitamisel.

«Ehitusala ümber jäävas Sütiste metsas kasvavad tundlikud kooslused, kellele liigne tallamine ja sõidukitega liiklemine hävitavalt mõjub. Looduskaitseseaduse § 71 lg 2 järgi saame praegu öelda, et kui rikutakse kaitstava loodusobjekti kaitsenõudeid, siis võib ette näha kuni 3200 euro suuruse rahatrahvi,» ütles Vakra.

Heina sõnul ei piisavat käimasolevast väärteomenetlusest, kuna arendaja jätkavat sellele vaatamata teadlikku loodustkahjustavat tegevust. Tema hinnangul on tegemist selge pahatahtlusega.

Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala piirile viiekordset elamut püstitava ehitusfirma Warecon OÜ esindaja lükkas kohalike elanike kahtlustused aga pea täielikult ümber, nimetades pahatahtlikuks hoopis kaebajate tegevust.

«Mingeid pidevaid rikkumisi ei ole. Ehitusala on piiratud aiaga ja kogu tegevus toimub ainult selleks ette nähtud kinnistul, millele on ligipääs avalikult teelt,» ütles ehitusfirma kõneisik Ando Koit. Ta tunnistas, et ühekordne rikkumine toimus, aga pidas seda õnnetuks eksimuseks ning kindlasti mitte pahatahtlikuks ja pidevaks tegevuseks.

«Looduskaitseseaduse rikkumise põhjustas see, et kasutasime sõidukitega liiklemiseks ehitusobjektiga piirnevat ala. See maatükk nägi välja nagu avalik parkla, isegi maapind oli segi tambitud, lõhutud ja prügi täis,» rääkis Koit.

Hein aga ütles otsesõnu, et ehitaja üritab end lihtsalt halvast olukorrast välja keerutada. «Tegemist oli täiesti kindlasti rohealaga. Ühest kohast läks küll rohtunud rada, aga mingisugust parkimist ega prügistamist küll polnud. See nägi välja nagu maastikukaitseala, mitte selline segi tambitud tühermaa nagu nüüd,» kinnitas Hein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles