Plahvatusohtlik Vene väetis viiakse Muugalt peagi välja

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Ohtlikku ammooniumnitraati hoiustatakse Muuga sadama väetiseterminalis (madalad valged rajatised). 
Ohtlikku ammooniumnitraati hoiustatakse Muuga sadama väetiseterminalis (madalad valged rajatised). Foto: Madis Veltman

Suve hakul jäi Muuga sadamasse seisma 80 000 tonni väetist, sealhulgas 12 000 tonni plahvatusohtlikku ammooniumsalpeetrit, mis muutub pikemal hoiustamisel aina ohtlikumaks. Nüüd on selge, et salpeetrit valmistatakse ette väljaveoks.

Muuga sadamas tekkinud potentsiaalselt ohtliku olukorra taga olid Venemaa kaupadele ja üksikisikutele kehtestatud sanktsioonid. Mitmete seas tabasid sanktsioonid ka Venemaa oligarhi Vjatšeslav Kantorit, kes on Muugal ja Sillamäel asuvate väetiste ümberlaadimisterminalide ja väetisetootmisettevõtte Acron omanik.

Oligarhi varanduse väärtust hinnatakse 8,5 miljardile dollarile ning 2017. aastal sai ta Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt ordeni Austuse Märk. Kantor oli ka USA rahandusministeeriumi 2018. aasta nn Putini nimekirjas, kuhu kanti inimesed, kes saavutasid Putini valitsemise ajal erilise edu ja keda peetakse Venemaa presidendile eriti lähedaseks.

Muu hulgas oli Kantori ettevõte Acron DBT (Muuga) ja BCT (Sillamäe) terminalides ümberlaaditavate toodete peamine saatja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles