GALERII ⟩ Urmas Reinsalu kohtus: nii hirmsalt, kui see ka ei kõla, referent küsis mult raha (5)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Endise haridusministri Mailis Repsi (Keskerakond) kohtuprotsessil andis täna tunnistusi Jüri Ratase esimeses valitsuses justiitsminister ning teises valitsuses välisminister olnud Urmas Reinsalu (Isamaa). Reinsalu andis muu hulgas ütlusi selle kohta, kuidas oli temal tavaks ministrina oma sünnipäeva tähistada.

«Justiitsministri ajast meenub mulle, et ministeeriumis oli legendaarne referent, kes ministrite sünnipäevi meeles pidas. Mäletan, et ta küsis mult minu sünnipäeval raha, et osta sel puhul viinamarju ja küpsiseid. Justiitsministeeriumis oli selline tava. Nii hirmsalt kui see ka ei kõla, ta küsis mult raha. Andsin viinamarjade ja küpsiste jaoks raha oma taskust. Minu kabinetist käisid ministeeriumi töötajad läbi ja surusid kätt. Minu kabinetis oli paar kandikut, kus oli viinamarja ja küpsist,» rääkis Reinsalu Harju maakohtus.

22. juunil sündinud Reinsalu sõnul pole ta kunagi oma sünnipäeva suurelt tähistanud. «Minu sünnipäevaga on alati traagika, et jaanipäev sööb minu sünnipäeva ära, samamoodi nagu Tootsi pulm sõi jõulud ära,» rääkis Reinsalu.

Sünnipäevadest rääkides meenutas Reinsalu president Lennart Meri juubelit, kui Reinsalu ise oli presidendi kantselei direktor.

«Rahvalikult tähistati. Raekoja platsil olid kaitseliidu supikatlad, meestelaulu selts ajas ta hommikul lauluga üles. Merile kingiti hudikoera kutsikas, kellele ta pani nimeks Mathias Rust,» meenutas Reinsalu.

Rääkides pereliikmete kaasavõtmisest välisvisiitidele, meenutas Reinsalu, et mõnel korral on temaga koos käinud välismaal kaasas ka abikaasa, kuid siis on reisikulud katnud kas tema või abikaasa ise. Ühel korral on välisminister Reinsalu abikaasa reisikulud kinni maksnud ka välisministeerium.

«Üks kord oli, et Horvaatias Euroopa Liidu üritus, kuhu kutsuti ametliku delegatsiooniga kaasa ka ministri abikaasa, kohapeal oli ette nähtud abikaasade programm. Selle maksis kinni ministeerium. Samamoodi organiseeris Eesti abikaasade programmi, kui olime Euroopa Liidu eesistujariik. Aga üldjuhul olen tasunud abikaasa reisikulud ise,» rääkis Reinsalu.

«See võib tunduda rumal küsimus, aga miks te oma abikaasa reisikulud katsite?» küsis prokurör Denis Tšasovskih. «Sest abikaasa reisikulud ei olnud mõeldud riigi ülesannete täitmiseks,» vastas Reinsalu.

Prokurör Tšasovskih näitas Reinsalule 2020. aasta jaanuari alguses aadressilt minister@hm.ee saadetud e-kirja, mille saajate hulgas oli ka Urmas Reinsalu. Kirja teemaks oli märgitud «Kutse».

Armsad kolleegid!

Mul on uue aasta ja uue eluaasta vahe ainult kolmteist päeva, see on lühike aeg, et tähistada korraga mõlemat. Kui sul on juhtumisi järgmisel esmaspäeval 17st 18ni tunnike vaba aega, siis oled oodatud haridus- ja teadusministeeriumi Tallinna esindusse, Tõnismägi 5a. Sööme üheskoos Olustvere teenindus- ja majanduskooli ning Tallinna teeninduskooli tublide õppurite valmistatud suppi!

Mailis

Reinsalu sõnul ei mäleta ta seda kirja, kuid on kindel, et ta haridusministeeriumis toimunud üritusel ei käinud. «Kui te nii otse küsite, hakkan kahtlema, aga julgen väita, et ei käinud,» sattus Reinsalu prokuröri küsimuste peale segadusse, kuid jõudis lõpuks kindlale järeldusele, et ta ministeeriumis suppi söömas siiski ei käinud.

Reinsalu oli aastatel 2016-2019 Jüri Ratase esimese valitsuse justiitsminister ja aastatel 2019-2021 Jüri Ratase teise valitsuse välisminister. Praegu on ta välisminister Kaja Kallase juhitavas Reformierakonna, Isamaa ja sotside valitsuses.

Möödunud nädalal astus Repsi üle peetava kohtuprotsessi istungil tunnistajana üles endine siseminister Mart Helme (EKRE), kes kirjeldas kaitsjatele, kuidas ta talitas riigivaraga oma ministriameti ajal. 

Prokuratuur ei näinud Helme ütlustes tõenduslikku kaalu, mistõttu jäi esitus vaid poliitiku ja Repsi kaitsjate kanda. «Kui prokuratuuri hinnangul ei seostu tunnistaja ütlused etteheidetavate tegudega ehk nendel ei ole kriminaalasjas olulist tõenduslikku tähtsust ja kaalu, siis on õigus tunnistajate küsitlemisest loobuda. Suure tõenäosusega loobume veel nii mõnegi kaitsjate tunnistaja küsitlemisest,» selgitas riigiprokurör Denis Tšasovskih.

Prokuratuur süüdistab eksminister Repsi omastamises ja kelmuses

Mailis Reps pani toime omastamise, kuna andis ministrina ministeeriumi töötajatele korraldusi oma lastega seotud ülesannete täitmiseks.

Reps kasutas ministeeriumi kütusekaarti ebaseaduslikult ja kattis ministeeriumi ruumides oma sünnipäeva pidamisega seotud kulutused ministeeriumi rahast.

Reps pani toime kelmuse, viies koju ministeeriumi kohvimasina.

Ministeerium tasus Repsi perekonnaliikme lennukulud, maksis vabaajaüritusega seotud transpordi ja majutuse ning Repsi restoranis tähistatud juubelisünnipäeva eest. ​

Süüdistuse kohaselt kattis Mailis Reps ministeeriumi vahenditest isiklikke kulutusi umbes 7500 euro eest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles