Bideni sõnul tahab ta lõpetada poliitilise sõja vabariiklastega

Copy
President Joe Biden.
President Joe Biden. Foto: Sipa USA / POOL / Oliver Contreras/Scanpix

USA president Joe Biden kutsus kolmapäeval pärast vahevalimisi, kus tema partei kaotab ilmselt ikkagi napilt kontrolli esindajatekoja üle, üles liikuma poliitilise ühtsuse poole.

Biden kutsus üles lõpetama seda "lõputut poliitilist sõda".

"Ma olen valmis töötama koos oma vabariiklastest kolleegidega," ütles president.

"Ameerika tulevik on liiga oluline ja paljutõotav, et olla lõksus selles lõputus poliitilises sõjas," sõnas riigipea.

USA demokraadid tõrjusid samas teisipäevastel valimistel mitmes vasakpoolses osariigis kergesti endise presidendi Donald Trumpi toetatud vabariiklased, sest oodatud "punane laine" jäi oodatust väiksemaks, hindas kohalik meedia.

Vaatamata oma liberaalsele ajaloole on sellised osariigid nagu Massachusetts, Maryland ja Illinois varem valinud mõõdukaid vabariiklastest kubernere.

Kuid vabariiklased näisid sel aastal nende osariikide elanikele olema liialt konservatiivsed eriti abordiõiguse osas ja andsid demokraatidele kerged võidud aastal, mis muidu võinuks parteile väga raskeks osutuda.

Biden tervitas vahevalimisi "hea päevana demokraatia jaoks", kui hääletus kulges suures osas pea probleemideta.

"Kuigi ajakirjandus ja asjatundjad ennustasid hiiglaslikku punast lainet, siis seda samuti ei juhtunud," märkis president.

"Meie demokraatia on viimastel aastatel proovile pandud, kuid ameeriklased on häältega oma sõna öelnud ja tõestanud taas, et demokraatia on see, kes me oleme," ütles Biden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles