100 nägu Elon Musk: vastuoluline mängur (1)

Erkki Erilaid
Copy
Elon Musk Halloweeni-peol.
Elon Musk Halloweeni-peol. Foto: Evan Agostini

Hiljuti Twitteri omandanud maailma esirikkuri võim üha kasvab –sotsiaalmeedia annab talle ärimaailma kõrval suurema mõju ka poliitmaastikul.

Maailma esirikkuri huvi tehnoloogia vastu sai alguse tema sünnimaal Lõuna-Aafrikas, kus koolikiusamise ja Aspergeri sündroomiga kimpus olnud nooruk õppis koodi kirjutama ja müüs 500 dollari eest oma esimese arvutimängu.

50-aastase sariettevõtja Elon Muski viimane «mäng» on Twitteri skandaalidest saadetud ülevõtmine. Seda väikest, kuid võimsat sotsiaalmeediaplatvormi kasutavad nii presidendid, poliitikud kui ajakirjanikud, aga ka veebitrollid oma valeuudiste levitamiseks.

Ka Musk armastab Twitteris säutsuda, kuid paraku juhtub, et vastuolulise info tõttu, mida ta sinna paiskab, kaotab või võidab keegi börsil kõvasti raha. Musk ise on sel aastal raha peamiselt kaotanud, Bloombergi hinnangul lausa 80 miljardit dollarit. Muretsemiseks pole siiski põhjust – 190 miljardi dollariga on ta endiselt maailma varakaim inimene.

Musk kihutas marulise kiirusega äriareenile 2002. aastal, pärast kahasse asutatud netipanga PayPal müümist 1,5 miljardi dollari eest eBayle. Enamik sellest rahast liikus raketifirmasse SpaceX, mille eesmärk on teha kulutõhusat alternatiivi NASA-le ja autotootjasse Tesla, mille aktsiate müügiga rahastab ta praegu Twitteri ostu.

Musk, kes kannab uhkusega töönarkomaani tiitlit, on sageli öelnud, et ta ei tegele äriga pelgalt raha pärast. Tuttavad räägivad, et Elon sekkub asjadesse ainult siis, kui tunnetab, et need on ühiskonnale olulised. Samas ei ole nad kaugeltki veendunud, et Musk alati teab, mida ta järgmisel päeval ette võtab, ja arvatakse, et ta juhindub rohkem instinktidest.

Viimasel ajal sekkub Musk üha enam poliitilistesse debattidesse. Näiteks on ta soovitanud Hiinal, kus toodetakse Teslat, rajada Taiwanis «erihaldusvöönd» ning pakkunud välja oma lahendusi Ukraina sõja lõpetamiseks.

Samuti mõjutab ta maailma oma Starlinki satelliidivõrguga, mida haldab kosmosefirma SpaceX. Starlink suudab tagada internetiühenduse ja tänu sellele ka paremad luureandmed konfliktipiirkondades, olles sellega oluline tööriist Ukraina armeele. Samas teatas Musk oktoobris, et ta ei saa lõpmatuseni Ukraina Starlinki kasutamist rahastada.

Kriitikud muretsevad, et Muski seisukohti on raske eraldada tema rahalisest kasust ja tema mitmeti mõistetavad väljaütlemised ainult suurendavad probleemi.

Vastuolulised mängud jätkuvad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles