Neeme Väli: Poola sündmused kinnitavad Eestile veel kord, kui oluline on õhukaitse (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
kindralmajor Neeme Väli, endine Kaitseväe peastaabi ülem
kindralmajor Neeme Väli, endine Kaitseväe peastaabi ülem Foto: Jaan Vanaaseme

Endine Kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Neeme Väli (KE) rääkis Postimehele, et Poola pinnale langenud rakett ja hukkunud on põhjustanud paraja meediatormi.

«See kipub kohati meenutama Madridi tippkohtumise eelset paanikapuhangut, kui kindlad käed hakkasid järsku värisema. Loeme hoiatust, et järgmised raketid võivad kukkuda Eestisse ja Postimehes muretsetakse Poola võimalike mõtlematute sammude pärast,» rääkis Väli, pidades silmas peaminister Kaja Kallase ja teiste valitsusliikmete suviseid hoiatusi enne NATO tippkohtumist.

Tegelikult ei ole eilne vahejuhtum NATO jaoks midagi uut, ütles Väli, kes on aastast 2011 Eesti sõjaline esindaja NATO ja Euroopa Liidu juures Brüsselis. «Ka varem on NATO liikmesriikide territooriumit tabanud mujalt välja lastud lõhkekehad, mis põhjustasid hukkunuid tsiviilelanike hulgas.»

Kuigi Ukraina mitteliikmesriigina ei kuulu SACEURi ehk Euroopa liitlasriikide juhi vastutusalasse, on seal toimuv kindlasti kaetud tema huvivaldkonnaga, nentis Väli. «Ja selles, kus lendab AWACS, mida näevad CAOCid või jälgib CCOMC, ei tasu kahelda,» ütles ta ja lisas: «Jätan lühendid meelega tõlkimata. Siia lisanduvad liikmesriikide sisendid üldisesse infovahetuse süsteemi.»

Tema sõnul on artikkel 4 ehk konsultatsioonid juba käivitatud, täna kohtub Põhja-Atlandi Nõukogu.

«Saame näha, kas tulevad ka mingisugused sammud NATO CMS raames. Igal juhul tasub oodata peasekretäri pressikonverentsi. Eesti kontekstis aga on järjekordselt selge, kuivõrd oluline on õhukaitse,» ütles Väli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles