Zelenskõi sõnul ei anna ukrainlaste tahet enam murda

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Pool Philip Reynaers/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi ütles Ukraina iseseisvusreferendumi aastapäeval rääkides, et ukrainlased ei saa enam kunagi olla mõne impeeriumi niiöelda kivikesed ja rahva tahet ei anna enam murda, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Zelenskõi märkis igaõhtuses videopöördumises, et 31 aastat tagasi toimus rahvahääletus, mis ühendas «kogu meie riigi territooriumi».

«Ja see oli tõeline rahvahääletus ja mitte mingi imitatsioon,» sõnas riigipea.

«Kõik toetasid. Inimesed kinnitasid Ukraina iseseisvusdeklaratsiooni akti – vabalt ja seaduslikult. See oli tõeline rahvahääletus ja mitte mingisugune imitatsioon. See oli aus referendum ja sellepärast tunnustas seda maailm,» rõhutas Ukraina president.

Zelenskõi sõnul on oluline, et mitte ainult poliitikud, vaid inimesed tegid lõpu impeeriumi ajaloole, mis oli üles ehitatud rahva tahte eitamisele.

«Mis tappis püüdes rahva tahet alistada, aga mille rahvas niikuinii kukutas,» jätkas president.

Zelenskõi tõi välja, et alates sellest päevast 1991. aastal on ukrainlased kogenud palju katseid uuesti rahva tahet allutada ja väga palju tegelasi ei suutnud rahuneda, et impeerium on kukutatud.

«Kaitseme endiselt Ukrainat selliste »seltsimeeste« eest, kes tahtsid sel aastal tähistada impeeriumi sajandat sünnipäeva ja mitte vabaduse aastapäeva,» lisas Ukraina president.

President rõhutas, et 24. augustil 1991 väljendatud ja sama aasta 1. detsembril kinnitatud inimeste soovi elada vabalt ei saa murda.

«Ukrainlased ei ole enam kunagi mõne impeeriumi »kivikesed«. Oleme iseseisvuse endale kätte võidelnud ja tagame selle täielikult oma riigile,» ütles Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles