ÜHISAVALDUS ⟩ Eesti, Leedu ja Poola: Venemaa kasumi teenimine naftamüügilt peab lõppema (1)

Postimees
Copy
Foto: Alex Bona

Eesti, Leedu ja Poola Euroopa asjade küsimustega tegelevad ministrid allkirjastasid täna ühisavalduse Vene nafta suhtes kehtestatud hinnalae kohta. Eesti poolt allkirjastas ühisavalduse välisminister Urmas Reinsalu.

Postimees avaldab ühisavalduse täies mahus. 

Eesti, Leedu ja Poola Euroopa asjade ministrid tervitavad nafta hinnalae kokkulepet, mille eesmärk on piirata Venemaa naftatulusid, leevendades samal ajal hinnalae kahjulikku mõju kolmandate riikide energiaga varustamisele.

Esialgne nafta hinnalagi 60 USA dollarit barreli kohta on G7-s ja Euroopa Liidus peetud pikkade läbirääkimiste tulemus. Nafta hinnalagi kindlustab selle, et Vene naftale kehtestatud sanktsioonid on tõhusad.

Oleme igati pingutanud selle nimel, et nafta hinnalae peamine eesmärk – Venemaa naftatulude kahandamine – oleks saavutatud. Meie ettepanekuga kehtestatud hinnalagi vaadatakse iga kahe kuu tagant läbi, et reageerida arengutele turul ja kindlustada, et hinnalagi on Vene nafta keskmisest turuhinnast vähemalt viis protsenti madalam. Rõhutame, et jätkame tööd selle nimel, et lõppeks täielikult Venemaa kasumi teenimine naftamüügilt.

Nafta hinnalagi on ainult üks osa meie vastusammudest Venemaa Ukraina-vastasele agressioonile. Peame jätkuvalt Ukrainat toetama, võttes Venemaalt võimalused sõda rahastada, mis hõlmab ka külmutatud Venemaa vara kasutusele võtmist ja tõhusate sanktsioonide kehtestamist.

Kiidame president von der Leyeni avaldust, et Euroopa Liit tegeleb võimalikult kiiresti järgmise Venemaa-vastase sanktsioonipaketi koostamisega. Kinnitame taas, et on oluline võtta ruttu vastu üheksas sanktsioonipakett.

Algne ettepanek oli 65 dollarit barreli kohta

Postimees kirjutas eile, et Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid kokkuleppele Venemaa toornaftale hinnalae kehtestamisel. Kokkuleppe tulemusena lepiti kokku hinnalaes 60 dollarit barreli kohta.

Peaminister Kaja Kallas (RE) tõdes, et Eesti tegi selle tulemuse saavutamiseks tõsiseid jõupingutusi ning tal on kokkuleppe üle hea meel, sest see on oluline samm Ukraina toetamisel ja Venemaa sõjamasina peatamisel.

«Algne ettepanek oli seada hinnalagi 65 dollari peale. Läbirääkimiste vältel räägiti ka 70 dollari kehtestamisest. Suutsime partnereid veenda kokku leppima oluliselt madalamas hinnas,» märkis Kallas.

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) hinnangul sellest aga ei piisa.

«Oma poliitikaga suutsime hinnalage varem Euroopa Komisjoni pakutust alla tuua. See on tänane tulemus, aga teha tuleb palju rohkem,» sõnas Reinsalu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles