Zelenskõi: Putin pole enam tsiviliseeritud inimeste teema

BNS
Copy
Tulekahju pärast Vene vägede rünnakut Bahmuti kortermajas.
Tulekahju pärast Vene vägede rünnakut Bahmuti kortermajas. Foto: LIBKOS/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval Washingtonis ajakirjanike küsimustele vastates, et Vladimir Putin pole enam tsiviliseeritud inimeste teema, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Uniani korrespondendi sõnul ütles Zelenskõi seda ühisel pressikonverentsil USA presidendi Joe Bideniga, kui vastas küsimusele, mis signaali või sõnumi saab Putin tema visiidist Ühendriikidesse.

Zelenskõi sõnul saab ta aga seevastu saata sõnumeid president Bidenile, keda ta austab inimesena, presidendina ja mehena tema inimlikkuse eest.

«Ja minu jaoks on see teema. Ta on ajalooline isik,» rõhutas Zelenskõi.

«Mis puudutab president Putinit, siis 2019. aastal oli meil Normandia kohtumine. Siis rõhutasime president Putinile sõnumit, et mitte mingil juhul ei toimuks täiemahulist invasiooni. Putin ütles siis, et seda ei juhtu kunagi. Putin rääkis seda kõigile ja valetas kõigile. Mis sõnumeid võib tal olla pärast seda, kui ta mürgitas meie rahumeelse elu?» jätkas Ukraina riigipea.

Zelenskõi hoiatas ühtlasi, et Putin võib tema enda sõnumite järgi otsustades pärast Ukrainat minna veelgi kaugemale.

«Miks peaks sellisele inimesele, kes on haige maailmahoiakuga ja absoluutselt ebaadekvaatne, mingeid sõnumeid saatma. Täna peaks teda huvitama, et maailm talle tähelepanu pööraks. Aga ta pole enam tsiviliseeritud inimeste teema,» rääkis Zelenskõi.

Venemaa autoritaarne president Putin ütles varem päeval, et Ukraina konflikt on «meie ühine tragöödia», aga süüdi ei ole selles mitte Moskva, vaid Kiiev ja tema liitlased.

«See, mis toimub, on muidugi tragöödia – meie ühine tragöödia. Aga see ei ole meie poliitika tulemus. See on kolmandate riikide poliitika tulemus,» ütles Putin kõrgete sõjaväeametnikega kohtudes.

Vene vägi alustas teisipäeval piiratud vasturünnakut Luhanski oblastis Svatove-Kreminna liinil, jätkas pealetungi Donetski oblastis Bahmuti ja Avdijivka piirkonnas ning laiendas kaitsekindlustusi Dnepri vasakkaldal Hersoni oblastis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles