Terviseameti asemel hakkab vaktsineerimisega tegelema haigekassa (3)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Covidi vastu vaktsineerimine Koidula koolis
Covidi vastu vaktsineerimine Koidula koolis Foto: Jüri Looring

Aastanumbri vahetudes toimuvad muudatused vaktsineerimiskorralduses: haigekassa võtab terviseametilt ülesanded üle, samuti lisatakse Covid-19 vastane vaktsineerimine riiklikku kavasse.

Sotsiaalministeeriumi teatel lisatakse alates 2013. aastast riiklikku immuniseerimiskavasse Covid-19 vastane vaktsineerimine, võimaldamaks tasuta koroonaviiruse vastast vaktsineerimist ka järgmisel aastal.

Immuniseerimise korraldamise nõuete määruse muudatused on vajalikuid seoses vaktsineerimise korraldamise ülesannete üle andmisega terviseametist haigekassasse. Edaspidi hakkab hangitud immuunpreparaatide väljastamise, jaotamise, veo ja säilitamisega kuni tervishoiuteenuse osutajani tegelema terviseameti asemel haigekassa. Terviseametist haigekassasse üleantavate tegevuste arvelt saab terviseamet edaspidi paremini viia ellu põhiülesandeid nagu vaktsineerijate nõustamine, järelevalve immuniseerimiskohtade ja -kava täitmise üle ning nakkushaiguste ennetamine.

Immuniseerimiskava puudutavas osas tagatakse kõikidele Eestis elavatele või ajutiselt viibivatele inimestele vajadusel võimalus tasuta COVID-19-vastu vaktsineerida kuni 31. detsembrini 2023. a. Ekspertide hinnangul võib ka järgmisel aastal esineda tõsiseid COVID-19 haiguslaineid. Tasuta vaktsineerimist võimaldatakse kõigile, kel see on tervishoiutöötaja hinnangul terviseriskide või epidemioloogilise olukorra tõttu vajalik.

Koolides vaktsineerimise küsimus vajab põhjalikumat arutelu

Seniseid koolides vaktsineerimise ja laste kaalutlemisõiguse sätteid ei muudetud ja need jäävad kehtima praegusel kujul. Sotsiaalministeerium tutvub põhjalikult määruste kooskõlastusringilt tulnud sellekohase tagasisidega ja plaanib koos õiguskantsleri kantselei esindajatega kohtuda algaval aastal nii kooliõdede kui teiste osapooltega täiendavateks aruteludeks.

Postimees kirjutas paar nädalat tagasi, et detsembri alguses saatis sotsiaalministeeriumis kooskõlastusringile kaks vaktsineerimisega seotud määrust, millest ühes täpsustatakse koolis vaktsineerimise korraldust ja teise määruse muudatused on eeskätt seotud vaktsineerimise korraldamise ülesannete üleandmisega terviseametist haigekassasse.

Ministeerium nentis toona, et kahetsusväärse segaduse tekitas kolme omavahel mitte seotud vaktsineerimist puudutava muudatuse korraga tegemine – see andis võimaluse nende sidumiseks ja väärtõlgendusteks. Koolides ei ole plaanis Covid-19 vastast vaktsineerimist, rõhutas ministeerium.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles