Eesti toll nurjas Saksa suurfirma salaplaani (3)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Claasi kombain tööhoos Saksamaal. Neid toodab ka Venemaal Krasnodaris asuv tehas, kuhu sakslased üritasid suvel Eesti kaudu saata osi, mille eksport Euroopa Liidust on sõja tõttu keelatud.
Claasi kombain tööhoos Saksamaal. Neid toodab ka Venemaal Krasnodaris asuv tehas, kuhu sakslased üritasid suvel Eesti kaudu saata osi, mille eksport Euroopa Liidust on sõja tõttu keelatud. Foto: Martin Wagner via www.imago-images.de

Suve lõpus jäid Kagu-Eestis Luhamaa piiripunktis tolliametnikele silma Saksamaa väikelinnast Harsewinkelist saabunud masinaosad, mis pidid dokumentide järgi minema edasi Venemaa miljonilinna Krasnodari. Aga ei läinud.

Eesti maksu- ja tolliamet (MTA) ei avalda juhtumi üksikasju, ei kinnita isegi seda, kas lugu juhtus augustis või septembris. Nii näevad ette MTA reeglid, mis nõuavad maksusaladuste kaitsmist.

Saadetisse kuulusid Euroopa suurima teraviljakombainide tootja Claasi komponendid, mille eksport Venemaale on seoses president Vladimir Putini algatatud sõjaga Ukraina vastu keelatud, kirjutavad oma ühisuurimuses Saksa mõjukaim nädalaleht Die Zeit ja raadiojaam Hochstift. Nad avaldavad, et sanktsioonidest mööda hiilimiseks olid ekspordikeeluga komponendid paigaldatud suuremate osade sisse ning saadetis saanud sedasi uue kaubakoodi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles