Euroopa Komisjon tunnustas Eesti kava võtta kasutusele Venemaa külmutatud varad

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Sander Ilvest

Euroopa Komisjoni justiitsvaldkonna kõneisik Christian Wigand ütles eile pressikonverentsil, et Eesti sammud leidmaks võimalusi kasutada Ukraina abistamiseks Vene külmutatud varasid on hea. Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) hinnangul oleks ülejäänud Euroopa kaasatulemisel selle initsiatiiviga mängu muutvad mõjud.

Wigand lausus, et ta sooviks kristallkuuli saamaks teada, kuidas Eesti seda teha kavatseb, ega tea, kuidas Eestis Vene varade konfiskeerimine juriidiliselt vormistatakse. Tema sõnul ei saa öelda, kuidas protsess Euroopa Liidus edasi läheb, aga ta meenutas, et selles küsimuses on liikmesriikide esindajad esimese arutelu detsembris juba pidanud. «Me töötame intensiivselt komisjoni juristide ning eesistujariigi Rootsiga, et see saaks kiiresti tehtud,» ütles Wigand. 

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) lausus Postimehele, et varade külmutamise küsimus on Eestile väga oluline. Ent asi ei ole mõistagi selles, kui palju muudavad Eestis külmutatud Vene varad olukorda Ukraina sõjas. Neid varasid on siin umbes 20 miljoni euro jagu, Eestile on eelkõige tähtis aga luua pretsedent, et riigid üldse saaksid seda teha, toonitas Reinsalu. «Selle sammuga kutsume riike üles sama tegema. Kutsume ka Euroopa Komisjoni leidma üleeuroopalist lahendust,» lisas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles