REPORTAAŽ Jääretk Haapsalu lahel Truumanni kivide juurde

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Tõukekelgumatk Haapsalust Võnnu poolsaarele. Vasakult Arno Suislep, Andrus Karnau ja Riina Tobias. Neljas matkaline, fotograaf Eero Vabamägi kaamera taga.
Tõukekelgumatk Haapsalust Võnnu poolsaarele. Vasakult Arno Suislep, Andrus Karnau ja Riina Tobias. Neljas matkaline, fotograaf Eero Vabamägi kaamera taga. Foto: Eero Vabamägi

Kui paks praegu jää on? «15 sentimeetrit ja peale,» kostab matkajuht Arno Suislep. Suislepal on kümme ametit, aga talvel rendib ta tõukekelke ja matkauiske. Ta õpetab ka trummimängu, ja tema trummid ei ole tavalised, sest heli võib teha iga õõnes anum.

Jää ragiseb või heliseb kelgu jalaste all. Jääga saab minna sinna, kuhu suvel ei pääse. Enne merele minekut viskab Arno kõhuli lumele ja näitab, kuidas end jäänaasklitega veest välja vinnata. Iga sõitja saab merele minnes kaela punased naasklid ja tugeva heliga vile.

Teisipäeva hommikul on veel mõni kraad külma. Aga ilm on pöördumas ja taevas nii hall, et tõusvast päikesest pole aimugi. Eduard Laur, fotograaf ja kepikõnni entusiast, satub meie sättimisele Haapsalu Aafrika rannas peale ja näitab, millise puu tagant päike parasjagu tõuseb. Ta alustab oma igahommikust kümnekilomeetrist ringi nii, et just päikesetõusul on promenaadil. Ta teab täpselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles