Venemaa kuulutas Artemi Troitski «välisagendiks» (4)

rus.postimees.ee
Copy
Artemi Troitski
Artemi Troitski Foto: Sander Ilvest

Venemaa justiitsministeerium täiendas oma «välisagentide» nimekirja. Sinna lisati Eestis elav muusikakriitik Artemi Troitski, näitleja Artur Smoljaninov, preester Sergei Kirsanov, advokaat Anatoli Fursov, Sergei Uhov, saatejuht Aleksandr Želest ning osaühing Tenes. 

«Juba ammu ootasin seda. Praegu isegi ei tegele sellega, vaatan filmi,» lausus Troitski Rus.Postimehele. 

Artur Smoljanov olla ühele Lääne meediaväljaandele rääkinud mitmeid Venemaa-vastaseid jutte, kirjutas «Novaja Gazeta Europa». Troitski ja Kirsanov on samamoodi Venemaa agressiooni vastu rääkinud.

Putin allkirjastas välisagentide seaduse, mille järgi «välisagendiks» võib nüüd kuulutada igaühe, kes on «välismõju all» või saab välismaalt toetust, mitte ainult raha nagu seni.

«Välisagendi» silt on viimastel aastatel hakanud meenutama nõukogudeaegset «rahvavaenlast» ning seda on kasutatud laialdaselt valitsuse oponentide, ajakirjanike ja inimõiguaktivistide vastu, keda süüdistatakse välisriikide rahastatavas poliitilises tegevuses.

Putin kirjutas seaduseks ka eelnõu, mis näeb ette kuni seitsmeaastase vanglakaristuse üleskutsete eest riigi julgeoleku vastastele tegudele. Vene võimud hakkasid teisitimõtlemist jõulisemalt maha suruma pärast 24. veebruari sissetungi Ukrainasse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles