ERJK VAIDLUSED Võimuliidus toodi lauale kriminaalsete erakondade sundlõpetamine (7)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kuigi Keskerakond on kriminaalkorras karistatud, ei kuulu tagantjärele nende sundlõpetamine mõistagi koalitsioonipartnerite plaani.
Kuigi Keskerakond on kriminaalkorras karistatud, ei kuulu tagantjärele nende sundlõpetamine mõistagi koalitsioonipartnerite plaani. Foto: Mihkel Maripuu

Vahepeal varjusurmas olnud erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni (ERJK) reformimise arutelud ärkasid täna koalitsiooninõukogus taas ellu. Valitsus loodab teemale punkti panna neljapäeval, muuhulgas kerkis üles soov tulevikus likvideerida erakonnad, mis on kriminaalkorras kohtulikult süüdi mõistetud.

Koalitsioonipartnerid võtsid tänaste arutelude aluseks eelmisel kevadel toonase justiitsministri Maris Lauri (RE) algatatud eelnõu. Seal põhimõttelisi erimeelsusi Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ja Isamaa vahel pigem ei olnud. 

Eelmise valitsuse eelnõu

Eelmisel kevadel valminud eelnõu järgi saaks ERJK õigusliku aluse küsida dokumente, teavet ja selgitusi erakondade rahaasjade kohta ka kolmandatelt isikutelt, samuti kutsuda isikuid ERJK ette selgitusi andma, keeldujaile aga määrata sunniraha ja kasutada sundtoomist. Lisaks sooviti kehtestada 30-kalendripäevane tähtaeg keelatud annetuse tagasimaksmisele, reguleerida erakondade sidusorganisatsioonide rahastamist ning laiendada avalike vahendite kasutamise keeldu. Uues koalitsioonis toetasid sotsiaaldemokraadid Reformierakonna eelnõu, Isamaa aga mitte

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles