Kaupo Kaasik: elumaja riigi huvides omandamine on kõige hullem variant (4)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Vaade Nursipalu harjutusvälja laiendusala äärsetele maadele, kus elanikud hakkavad paratamatult kuulma paugutamist. Kui see neid häirib ja nad soovivad ära kolida, peavad nad sellest riigi kaitseinvesteeringute keskusele teada andma, et leida üheskoos parim lahendus.
Vaade Nursipalu harjutusvälja laiendusala äärsetele maadele, kus elanikud hakkavad paratamatult kuulma paugutamist. Kui see neid häirib ja nad soovivad ära kolida, peavad nad sellest riigi kaitseinvesteeringute keskusele teada andma, et leida üheskoos parim lahendus. Foto: Margus Mõttus

Kuigi Nursipalu harjutusvälja laienemisplaani vastase hoiaku kõrvale on Võru-lähedaste valdade elanike seast hakanud kõlama ka hääled, mis peavad vastasseisu asemel vajalikuks kaasavat diskussiooni, hindab riigi kaitseinvesteeringute keskuse taristuprojektide koostöö koordinaator Kaupo Kaasik ennatlikuks järeldada, et inimeste suhtumine on muutunud leplikumaks.

Rõuge vallavolikogu otsustas enne jõule, et nemad ei poolda Nursipalu polügooni laienemist, samuti on esitatud kollektiivne pöördumine «Ei Nursipalu harjutusvälja laiendamisele!». Kui tugevad kaikad on need harjutusvälja laiendamise kodaratesse?

Need mõlemad väljendavad selgelt teatavate huvigruppide seisukohti ja on kindlasti kaalukad. Oma arvamuse väljendamine on normaalne tegevus meie ühiskonnas.

Ei ütleks, et need oleks otsesed takistused. Petitsiooni menetleb riigikogu, aga meie peame oma asjadega edasi minema. Nursipalu harjutusvälja laiendamine on oluline riigikaitse tugevdamiseks.

Tundub siiski, et Nursipalu ümbruse kogukonnas on kaks poolt – ühed on harjutusvälja laiendamisele selgelt vastu ja teised on avatud läbirääkimistele. Olete sama täheldanud?

See on igal pool keeruliste objektide puhul niimoodi. Kui me esimest korda toda harjutusvälja tegime, oli samamoodi: paljud olid konstruktiivselt päri, et arutame ja teeme, ja paljud olid täiesti kategooriliselt vastu. Läbi koostöö jõuab alati kiiremini lahenduseni.

Ajakirjanduses ilmunud andmetel on riik võtnud harjutusvälja laiendamise huvialasse jäävate erakinnistute 217 omanikust ühendust pooltega, sealhulgas 21 koduomanikuga, et alustada läbirääkimisi maa müügi tingimuste üle. Kuidas on need inimesed reageerinud?

Ma detailidesse ei lähe, sest see on hästi privaatne teema, inimesed on äärmiselt keerulises olukorras. Elumaja riigi huvides omandamine on kõige hullem variant, mida üldse kasutada, ja seda on püütud vältida meie riigi 30 aasta jooksul. Üksikuid juhtumeid on siiski ette tulnud. Aga see kogus elamisi, mis on Nursipalu ümbruses, on niivõrd märkimisväärne, et olukord on raske meile ja kindlasti raske taluda neile, kes laiendusalasse sisse jäävad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles