Usuteadlane: kohalik Moskva kirikupea on minetanud erapooletuse ja aitab ühe liikumise valimiskampaaniat (1)

Jan Levchenko
, ajakirjanik
Copy
Foto: Postimees

Eile kirjutas Postimees, et Venemaa agressiooni pisendav ning Ukraina abistamist halvustav liikumine Koos kavatses korraldada koos Moskva patriarhaadile alluva õigeusu kirikuga Toompeal «palvuse rahu eest», paralleelselt toimub ka poliitiline meeleavaldus – liikumise liikmed kandideerivad valimistel koos Eestimaa Ühendatud Vasakparteiga. Neid kavatsusi kommenteerib teoloog ja Vene õigeusu kiriku uurija, Tartu Ülikooli teadur Andrei Šiškov.

Teisipäeval teatas Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik, et nad tühistavad 22. veebruarile kavandatud palvuse: pressiteates seisab, et kirik on langenud liikumise Koos «poliitilise provokatsiooni ohvriks» ning kindlasti ei soovi osaleda poliitikas.

​Millise mulje jätab metropoliit Eugeni värske otsus?

Faktiliselt on metropoliit Eugeni nõustunud valimiseelsel miitingul osalema. Nagu kirjeldab liikumise «Koos» Telegrami kanal, lubatakse peale palveteenistust mingeid üritusi. See aga läheb otseselt vastuollu selle positsiooniga, mis on seni metropoliit Eugeni olnud – kirik on poliitikast väljaspool. Siin aga näeme, et Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku juht on nõus otseselt poliitilisel üritusel osalema.

Ehk siis probleem on selles, et algul räägitakse ühtemoodi, hiljem aga teistmoodi?

Jah, tegemist on ebajärjekindla seisukohaga. Kui kirik osaleb avalikus elus, siis see tähendab, et ka poliitilises elus osalemine on normaalne. Eri riikides on näha sellise aktiivsuse erinevaid tasemeid. Kuid tees kiriku apoliitilisuse kohta sai metropoliit Eugeni jaoks võtmeargumendiks, vastates riigi nõudmisele reageerida patriarh Kirilli väljaütlemisele. Kõikides ametlikes avaldustes ja isiklikes kommentaarides kõlab refrään: kirik on poliitikast väljaspool! Aga nüüd on Eugeni faktiliselt selle argumendi põrmustanud. Tulevikus ei saa seda enam kasutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles