JUHTKIRI Postimehe valimiskompass aitab valijatel otsustada (11)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • Valimiskompass asetas ka erakonnad skaalal oma kohale.
  • Mõni erakond on koherentsem, mõni ilmavaatelt rohkem laiali.

Postimehe valimiskompass «Hääleandja» on hea abiline valijale enne riigikogu valimisi, aidates kummutada müüte, nagu oleksid kõik poliitikud ühesugused.

Meist enamik on kuulnud ilmselt ütelust – ja seda eriti enne valimisi –, mille järgi olevat kõik poliitikud ühesugused. «Hääleandja» annab võimaluse avastada, et erinevusi on ja päris palju. Muidugi võib ka puhta statistika ja loogika pealt väita, et ligi tuhat riigikokku kandideerivat inimest ei saagi kõik olla ühesugused.

Siiski pakub «Hääleandja» võimaluse tuua esile maailmavaatelised erinevused. Telgedeks on vasakpoolsus-parempoolsus ning konservatiivsus-liberaalsus. Alati saab vastu väita, et need määratlused on iganenud, kuid valimiskompassi toimimise huvides tuli mingisugused parameetrid aluseks võtta. Kõigil kriitikutel on võimalik teha teistsuguste parameetritega valimiskompass.

Ent «Hääleandja» ei tähenda üksnes maailmavaatelisi telgesid – valijal on võimalik end samastada konkreetse kandidaadiga. Selleks tegi Postimees ära suure töö, saates küsimustiku kõikidele riigikokku kandideerivatele inimestele. Tugevalt üle poolte on praeguseks ka vastanud, mis muudabki valimiskompassi usaldusväärseks. Kogu protsess on aega võtnud mitu kuud, mis näitab «Hääleandja» töömahukust ja ettevalmistatust.

Reaktsioonid lugejatelt on olnud valdavalt positiivsed, seda ka ühismeedias, mis tavaliselt kubiseb igasugustest vängetest sõnavõttudest. «Hääleandjat» on kiitnud erinevate erakondade kandidaadid, tuues välja, et nad said oma lemmikkandidaadiks iseenda. Keda siis veel, kui mitte iseennast? 

Loodetavasti on valimiskompassist abi inimestel, kes pole oma valimisotsust veel langetanud. On ju enne valimisi alati neid, kes teevad oma valiku valimispäeval.

Ka valimiskompassi koostamisel Postimehega koostööd teinud politoloog Martin Mölder nendib, et tallegi tuli üllatusena, kui hästi valimiskompass tööle hakkas. «Lõpptulemusena tekkis aga väga loogiline pilt. Näeme kandidaate üle terve poliitilise maastiku, näeme, et eri parteide kandidaadid koonduvad üksteise lähedale ja erakondade paiknemine on väga loogiline,» ütleb Mölder tänases intervjuus.

«Hääleandja» annab vihjeid valimiseelistuste kohta, aga siit aimub ka erakondade käitumise ja olemuse kohta üht-teist. Nii on EKRE paigutunud vasakule, mis on mingis mõttes loogiline, kui pidada silmas erakonna panustamist tugevale riigile. Eesti 200 aga kipub «Hääleandjas» kuhugi lahustuma, mis viitab, et erakond pole väga koherentne.

«Hääleandjat» võib võtta kui meelelahutust, aga võib ka mitte. Loodetavasti on valimiskompassist abi inimestel, kes pole oma valimisotsust veel langetanud. On ju enne valimisi alati neid, kes teevad oma valiku valimispäeval. Mõistagi tuleb valiku tegemisel arvestada teistega teguritega, olgu selleks siis kandidaadi isiklik meeldivus, kellegi seotus kindla piirkonnaga jne. Tihtipeale loeb otsuse juures, kuidas kellelgi on parajasti läinud ehk mis tujus keegi arvuti taha istub või valimiskabiini siseneb. Kuid loeb ka maailmavaade ja seda aitabki välja sõeluda valimiskompass.

Nii et proovige «Hääleandjat» teiegi. Küsimustele vastamine ei võta palju aega ja te võite teada saada midagi üllatavat mitte ainult erakondade ja kandidaatide, vaid ka iseenda kohta.

Hääleandjat saad kasutada siin: https://www.postimees.ee/7705105/valimised-2023-keda-valida-haaleandja-leiab-kandidaadi

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles