Seeder: EKRE ei anna hinnanguid, vaid on Heremit algusest peale lakkamatult kritiseerinud (23)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Helir-Valdor Seeder, Isamaa esimees
Helir-Valdor Seeder, Isamaa esimees Foto: Eero Vabamägi

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder märkis, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Martin Helme kriitika kaitseväe suunal rõõmustab eeskätt Kremlit ning rõhutab, et tegu pole mitte jooksva hinnangu, vaid EKRE pikemaajalise hoiakuga.

«Kes on jälginud Eesti poliitikat pikemalt, teab, et EKRE juhid ja erakond on olnud algusest peale Martin Heremi kaitseväe juhatajaks nimetamise vastu ning algusest peale lakkamatult kritiseerinud kõiki tema otsuseid ja samme,» sõnas Seeder, lisades, et EKRE pole leidnud Heremi tegevuses seni midagi positiivset. Küsimus pole isamaalase silmis isegi selles, et EKRE annab jooksvaid hinnanguid, küll aga on see pigem olnud nende püsiv hoiak. 

Isamaa ei jaga tema sõnul EKRE kriitikat ja hoiakut selle osas, mis puudutab Eesti kaitsejõudude ja Heremi tegevust: «Ta on oma ülesannetega hästi hakkama saanud, kohe kindlasti,» kiitis Seeder Heremit. 

Helme väitele, et Eesti kaitsevalmidus on aktiivse Ukraina toetamise tõttu vähenenud, arvab Seeder risti vastupidist: «See on oluliselt tugevdanud Eesti julgeolekut, sest selle kaudu on nõrgestatud Venemaad sõjas ning tugevdatud Ukrainat, kes sõdib meie eest. Igal juhul on see olnud õige ning neid otsuseid pole langetanud Herem üksi, vaid need on olnud suuresti ikka poliitilised ning õiged otsused.»

Seeder on mures mõeldes Eesti poliitikutele, kes on Ukraina toetamises oma väljendamises tagasihoidlikud: «Kui tagasihoidlik on olnud EKRE ja kui märkamatud on nad olnud neil teemadel riigikogus, avaldustes,» viitas ta Ukraina teemadele, lisades, et tihti ei avalda EKRE neil teemadel üldse oma arvamust. «Arvestades EKRE üldist agressiivset poliitikat on see selge märk nende hoiakutes.»

«Kremli rõõmustab see kõige rohkem,» kommenteeris Seeder erakonnajuhi sõnavõttu Postimehe intervjuus. 

Helme ja kaitsevägi nugadel

EKRE juht Martin Helme väitis Postimehe intervjuus kaitsevalmiduse kohta, et kaitseväelased valetavad ning et tegelikult on Ukraina toetamine mõjutanud meie kaitsevalmidust. 

Kindralmajor Veiko-Vello Palm ning kaitseväe juhataja kindral Martin Herem kommenteerisid mõlemad, et Helme valetab poliitiliste eesmärkide nimel. 

Keskerakondlasest kindralmajor reservis Neeme Väli leidis, et sõnasõda poliitikute ja sõjaväelaste vahel on ületanud piiri. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles