USA luure: Havanna sündroomi saab seletada levinud haiguste ja keskkonnaga

Copy
USA saatkonnahoone Havannas.
USA saatkonnahoone Havannas. Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/Scanpix

USA luureagentuuride värske raporti kohaselt peavad nad väga ebatõenäoliseks, et mõni välisriik põhjustas Ühendriikide saatkonnatöötajaid vaevanud haigusnähud ja niinimetatud Havanna sündroomi saab seletada levinud haiguste ja keskkonnateguritega.

Havanna sündroomina tuntud sümptomid ilmnesid USA saatkonnatöötajatel Kuubal esmakordselt 2016. aastal. Töötajad kaebasid muu hulgas näiteks ninaverejooksu, migreeni ja iivelduse üle. Teadete kohaselt eelnes haigusnähtudele öösel kuuldav läbitungiv heli.

Sarnastest sümptomitest teatati hiljem ka USA saatkondadest Hiinas, Venemaal ja Euroopas.

Meditsiiniliselt seletamatute sümptomite põhjuste üle spekuleeriti palju. Üks versioone oli suunatud energiarelv, mida kasutas mõni välisriik, kuid lõpuks ei leitud selle kohta tõendeid.

Havanna sündroomi väidetavaid ohvreid esindav advokaadibüroo kritiseeris aga raportit läbipaistmatuse pärast.

«Me kahtleme endiselt nende järeldustes,» kommenteeris advokaat Mark Zaid avalduses. Zaidi sõnul on vastamata küsimusi veel küllaga ja nüüd avaldatud raport ei jää selles küsimuses viimaseks sõnaks.

USA Luure Keskagentuur (CIA) jõudis juba möödunud aastal meedia andmetel järeldusele, et Ühendriikide diplomaadid, kes kannatasid salapärase peavalu ja iivelduse all, mis ristiti Havanna sündroomiks, ei olnud välisjõu üleilmse rünnaku ohvrid.

NBC News New York Times ja Politico viitasid mitmele ametnikule, kes olid viidud kurssi CIA raportiga kõnealuste vahejuhtumite kohta.

«Mitmesaja teise võimalike sümptomite juhtumi puhul leidis agentuur usutava alternatiivse seletuse,» ütlesid allikad meediakanalile NBC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles