Tuneesia president eitas rassismi oma väljaütlemistes (1)

Copy
Guinea-Bissau riigipea Umaro Mokhtar Sissoco Embaló ja Tuneesia president Kais Saied.
Guinea-Bissau riigipea Umaro Mokhtar Sissoco Embaló ja Tuneesia president Kais Saied. Foto: AFP PHOTO/ PRESIDENCY PRESS SERVICE /SCANPIX

Tuneesia president Kais Saied eitas kolmapäeval pärast pahameeletormi rassismi oma väljaütlemistes ja toonitas, et on uhke aafriklaseks olemise üle.

Eelmisel kuul käskis Saied ametnikel rakendada «kiiresti meetmed» ebaseadusliku sisserände vastu võitlemiseks ja väitis, et käimas on «kuritegelik vandenõu» Tuneesia demograafilise struktuuri muutmiseks.

Saied väljendas ühtlasi veendumust, et riigis on enamiku kuritegevuse taga migrandid.

Riigipea sõnul oli tema kõne eesmärk on tagada Tuneesia seaduste austamine ja igasuguse «riigiga paralleelse jurisdiktsiooni vältimine».

Saied kritiseeris nende isikute «pahatahtlikke märkusi», kes tahtsid kõnet tõlgendada Tuneesia kahjustamiseks.

«Seda aafriklasi puudutavat olukorda ei saa pahatahtlikud keeled, nagu nad on viimastel päevadel teinud, tõlgendada rassismina. Millest nad räägivad? Nad lahmivad,» seletas Saied.

«Ma olen aafriklane ja olen uhke, et olen aafriklane,» jätkas riigipea.

Lääne-Aafrika Riikide Majandusühenduse (ECOWAS) praegune esimees Umaro Mokhtar Sissoco Embaló avaldas samuti arvamust, et Saiedi kõnet Sahara-taguste migrantide teemal on «valesti tõlgendatud».

Maailmapank peatas kõnelused tulevase koostöö üle Tuneesiaga pärast riigi Saiedi immigrantidevastaseid kommentaare.

Sõnumis ütles panga ametist lahkuv president David Malpass, et Saiedi väljaütlemised on vallandanud riigis «rassilistel alustel tagakiusamise ja isegi vägivalla», millega seoses lükati olukorra hindamiseks edasi kavandatud kohtumine Tuneesia esindajatega.

Ligi 300 inimest lendas laupäeval erilendudega Tuneesiast Malisse ja Elevandiluurannikule, kartes vägivallalainet pärast Saiedi sõnavõttu migrantide vastu.

Ametlikel andmetel on Tuneesias umbes 21 000 dokumentideta migranti teistest Aafrika riikidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles