FOTOD JA VIDEO ⟩ Niguliste muuseumis saab uue liftiga tõusta torni ja taevakorrusele

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Eesti Kunstimuuseumi filiaali Niguliste muuseumi uus klaaslift ja taevakorrus avatakse kirikutornis laupäeval, 11. märtsil.

Ligi aasta kestnud rekonstrueerimistööde järel saavad külastajad esmakordselt avastada keskaegset kirikutorni. Läbi kolme korruse kulgev lift viib taevakorrusele, kust avaneb ainulaadne vaade nelja ilmakaarde – Tallinna linnale ja lahele.

Rekonstrueerimistööd on toonud muutusi ka muuseumi püsiekspositsioonis. Uuendusena avatakse Väikese kabeli teisel korrusel uus näitusepind ehk galerii.

Mahukate ehitustööde käigus valminud lift ja taevakorrus on Eestis ainulaadsed, arvestatud on erivajadustega inimestega ja liftiga saavad torni tippu sõita kõik soovijad. Külastajatele avatakse ka vanad trepikäigud, mida mööda ülespoole tõustes saab avastada keskaegse torni arhitektuuri ja kirikukelladele pühendatud väljapanekut.

Eesti Kunstimuuseumi suurprojekt – Niguliste torni renoveerimine ja liftiehitus, Väikese kabeli lisakorrus, hoone välimuse värskendus ja uute tehnosüsteemide paigaldamine ‒ sai Eesti Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helme sõnul alguse abstraktsest mõttest sõita liftiga üles torni ja vaadata alla linnale. «Sellest mõttest kasvas välja mahukas renoveerimisprojekt, sest torni seisukord oli keerukam, kui keegi oskas arvata. Nagu ikka ajalooliste hoonete puhul, tuli renoveerimise käigus ette palju olukordi, mis nõudsid kiiret reageerimist ja nutikaid lahendusi. Ehitusprotsess oli heade ja halbade üllatuste jada. Tulemus on aga suurepärane: oleme saanud kordatehtud ja hästi funktsioneeriva hoone, mis on kaasaegne ja turvaline kodu Eesti kõige hinnalisemale keskaegse kunsti kogule,» rääkis Helme.

Niguliste muuseumi renoveerimis- ja arendustööd on teostatud Eesti Kunstimuuseumi rahaliste vahenditega. Lifti ja taevakorruse arhitektuurse lahenduse ja kujunduse autorid on KOKO arhitektid, ehitustööd tegi OÜ Tarrest LT.

Väikese kabeli teise korruse uues galeriis eksponeeritakse Eesti Kunstimuuseumi keskaegsete puuskulptuuride ja retaablite kogu. Ajalooliselt paiknesid Väikeses kabelis koguduserõdud, mis hävisid teises maailmasõjas. Rõdude säilinud konstruktsiooniavad leidsid kasutamist uue galerii loomisel. Väikese kabeli arhitektuurilahendus valmis KOKO arhitektide Liis Lindvere ja Silvia Ränna koostöös.

Renoveerimistööde käigus on oluliselt parandatud Niguliste muuseumi ligipääsetavust erivajadustega inimestele. Lisaks klaasliftile, mis viib torni kõigile korrustele, on paigaldatud juhtteed vaegnägijatele ja loodud taktiilne majaplaan, mis aitab külastajatel ruumis hõlpsamalt orienteeruda. «Nii suuri kui ka väikseid muuseumisõpru ootab Niguliste kiriku suuremõõtmeline kombatav mudel, mille abil saab hoonet paremini tundma õppida. Samuti on külastajatel võimalus kuulata Niguliste muuseumi tähtteose, Lübecki meistri Bernt Notke «Surmatantsu» juures selle kirjeldustõlget eesti keeles ning maali tekstilindil toodud dialoogi Surma ja tegelaste vahel viies keeles. Nende uuendustega soovime pakkuda kaasavaid elamusi kõigile muuseumisõpradele,» lausus Niguliste muuseumi direktor Tarmo Saaret.

Uuenenud püsiekspositsiooni meeskonda kuulusid Merike Kurisoo, Kerttu Palginõmm, Villu Plink ja Tarmo Saaret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles