Vene passist loobumine on võimalik, aga nõuab aega (2)

Ivan Skrjabin
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Elamisloa alusel Eesti asuva Venemaa kodaniku pass võimaldab valida linna- või vallavolikogusse endale meelepärase kandidaadi, kuid ei lase valida riigikogu liikmeid ega osaleda kohalikus parteielus.
Elamisloa alusel Eesti asuva Venemaa kodaniku pass võimaldab valida linna- või vallavolikogusse endale meelepärase kandidaadi, kuid ei lase valida riigikogu liikmeid ega osaleda kohalikus parteielus. Foto: Don Huan / Shutterstock

Eesti kodakondsuse saamise nimel Vene passist loobujate arv kasvas eelmisel aastal varasemaga võrreldes kaks ja pool korda, paraku nõuab see paljudelt pikka kannatust.

Tallinnas elav ajakirjanik Maria soovis Venemaa kodakondsusest loobuda pärast seda, kui Kreml mullu 24. veebruaril Ukrainat täiemahuliselt ründas. «Enne seda oli veel kuidagi võimalik eraldada Vene riiki muudest Venemaaga seotud asjadest, aga siis enam mitte,» nentis Maria, kellel oli Venemaal elava isa järgi Venemaa Föderatsiooni kodakondsus. «Ja üldse, kuidas sa elad paariariigi passiga… Kui sõidad näiteks kuhugi puhkama ja vajad konsulaarabi, pead pöörduma Vene konsulaati.»

Kui Maria rääkis tuttavatele oma plaanist Venemaa kodakondsusest loobuda, ütlesid paljud, et pärast Ukraina sõja algust pole see võimalik. «Ja kui sa kuuled igasuguseid lugusid, siis tundub, et konsulaadis võetakse sind vastu nagu Venemaa passiga vaenuliku institutsiooni kaastöötajat. See tekitab ebamugava tunde,» tunnistas naine. «Lisandub n-ö bürokraatlik osa, mille puhul pead kõigepealt aru saama, milliseid pabereid tuleb tõlkida ja kuhu neid viia, mida Venemaalt välja nõuda. Kes pole kunagi Venemaal elanud, sellel on lihtsam, vaja on ainult kinnitust maksuvõla puudumise kohta. Minul jõudis see tõend kohale üsna kiiresti, mõne nädalaga, kuigi olin kuulnud, et oodata tuleb kuus kuud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles