Matsalu kultuuriinimesed saatsid kooli kaitseks presidendile avaliku kirja

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Metsküla algkool.
Metsküla algkool. Foto: Tairo Lutter

Matsalu rahvuspargis elavad kultuuritegelased saatsid president Alar Karisele ja peaminister Kaja Kallasele avaliku kirja, et protestida väikekoolide sulgemise vastu.

Matsalu rahvuspargis tegutsevat Metsküla kuueklassilist algkooli ähvardab sulgemine sel kevadel. Lääneranna volikogu arutab kooli kinnipanekut tuleva nädala reedel.

Metsküla Kultuuriühing, Metsküla algkooli hoolekogu ning Matsalu lahe lõunakalda kogukond tegid riigijuhtidele saadetud pöördumises ettepaneku kaitsta elujõulisi maakoole.

Pöördumisele on lisatud ka Matsalus elavate inimeste video.

«Me kolisime Tallinnast siia vabatahtlikult, keegi ei sundinud meid, minu meelest on see maailma kõige parem koht, kus elada,» ütles videos lapsevanem Kati Rooni. «Aga see ei ole jätkusuutlik, kui ma tunnen, et elan siin kohaliku võimu kiuste. Ma ei nõua, et keegi teeks teed korda. Sõidan sopast teed iga päev, aga tahan, et hoolitaks asjadest, mis on mulle päriselt olulised.

Kool on päriselt oluline, sest kool on kogukonna süda,» sõnas Rooni.

Metsküla kooli kaitseks võtavad sõna filmimees Sulev Keedus, kartograaf Püü Polma, bioloog Silvia Lotman ja psühholoog Tõnu Ots.

Looduskaitsja Aleksei Lotman ütles pöördumisele lisatud videos, et Metsküla kooli sulgemine on tema jaoks reetmine. «Eesti iseseisvuse taastamise üks osa oli Metsküla kooli taasavamine,» sõnas Aleksei Lotman.

Peaminister Kaja Kallasele ja president Alar Karisele saadetud kirjas tegi kogukond ettepaneku töötada välja riiklik rahastamismudel, mis toetaks hajaasustusega omavalitsustes koolide säilimist, sest maal on just kool piirkonna arengu oluline eeldus.

«Inimlikult mõistame omavalitsuste rahahädasid, kuid kvaliteetset haridust pakkuva maakooli sulgemisega kolib veel rohkem maksumaksjaid maalt ära, mis suurendab taas kord eelarve kokkutõmbamise vajadust,» kommenteeris olukorda Metsküla Kultuuriühingu esindaja Püü Polma.

Avalikus kirjas juhitakse tähelepanu ka faktile, et Soome haridusreformi analüüsiva uuringu põhjal ei anna koolide sulgemine loodetud rahalist kokkuhoidu. Põhjanaabrite tehtud statistiline analüüs näitab koolide sulgemisele järgnenud elanike väljavoolu, tööturu halvenemist ning fakti, et kehvas seisus omavalitsuste finantsolukord koolide sulgemisest ei parane.

Metsküla koolis käib 21 last, sügisel peaks kooli õpilaste arv kasvama 27ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles