FOTOD Päästjad võtavad kasutusele väiksema ning parema manööverdamisvõimega päästeauto (1)

Postimees
Copy

Päästeamet tutvustas täna oma peamaja garaažis uut maasturi baasil ehitatud tulekustutus- ja päästeautot, mis on klassikalisest põhiautost märgatavalt väiksem, suudab paremini kiirendada ning sellega on lihtsam manööverdada.

Väiksemad mõõtmed võimaldavad päästeautol kiiremini sündmuskohale jõuda, eriti hästi tuleb see eelis välja linnakeskkonnas, kus tänavad on kitsad ja manööverdamine keeruline.

Uuel päästeautol on kustutusvõimekusena kasutusel nii vee kui ka vahu kõrgsurvesüsteemi kombinatsioon, mis on hea lahendus väiksemate hoonesiseste tulekahjude kustutamisel. Uudsel kõrgsurvekustutussüsteemil on palju häid kasutusvõimalusi, näiteks varjatud konstruktsioonide ja ruumide (pööning, kelder, seinte- ja põrandatesisesed põlengud) tulekahjud, mis on kõige ajamahukamad ja suure kustutusaine vajadusega päästesündmused.

Uue süsteemiga saab tulekahjusid kiiremini, päästjatele ohutumalt ja väiksema veekuluga kustutada.

Uuel päästeautol on kustutusvõimekusena kasutusel nii vee kui ka vahu kõrgsurvesüsteemi kombinatsioon, mis on hea lahendus väiksemate hoonesiseste tulekahjude kustutamisel.

Uudsel kõrgsurvekustutussüsteemil on palju häid kasutusvõimalusi, näiteks varjatud konstruktsioonide ja ruumide (pööning, kelder, seinte- ja põrandate sisesed põlengud vms) tulekahjud, mis on kõige ajamahukamad ja suure kustutusaine vajadusega päästesündmused. Uue süsteemiga saab tulekahjusid kiiremini, päästjatele ohutumalt ja väiksema veekuluga kustutada.

Auto asub valvesse Tallinna kesklinna komandosse ning selle meeskond saab olema 3- või 4-liimeline. Päästjate kombe kohaselt vajas uus sõiduk ka nime ning sobiv nimi leitigi nimekonkursi käigus. Väikeauto hakkab kandma nime Toots. Automargi nimi on Dodge, mis eestipärase nimetusega justkui kõlabki nagu Toots, jättes autole alles ka ameerikaliku sünnipärase nime.

Päästeamet alustab tänavu ka uue eri- ja kaitseriietuse hankimist.

Uus kaitseriietus on senisest märksa heledam - see on liivakarva ning kollaste helkuritega, kontrastiks musta värvi detailid. Tänu heledale kangale ja rohkematele helkuritele on päästja paremini nähtav ka pimedas ning heledam riietus ei ole suvel nii palav. Ergonoomilise lõikega riietus annab parema liikumisvabaduse ning on ka kaalult kergem, mis hõlbustab füüsilise töö tegemist ning kaitseb päästjate tervist.

Väikese ja klassikalise päästeauto võrdlus

 

Väike tulekustutus- ja päästeauto

Põhiauto

Kiirendus 120 km/h

15 s

60 s

Gabariidid

6500 x 2050 mm

8500 x 2550 mm

Kaal

6000 kg

17 000 kg

Teljevahe

4060 mm

4500 mm

Kõrgus

2500 mm

3100 mm

Kliirens

286 mm

250 mm

Teljevalem

4x4

4x4

Veepaak

200 l

3000 l

Maksumus

242 371 + km

460 000 + km

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles