Blinken: eri riikide otsused anda Ukrainale sõjalist abi on iseseisvad (2)

BNS
Copy
Antony Blinken pressikonverentsil Nigeris.
Antony Blinken pressikonverentsil Nigeris. Foto: Boureima Hama/Scanpix

USA välisminister Anthony Blinken ütles neljapäeval, et riikide otsused anda Ukrainale sõjalist abi on iseseisvad ja ei mõjuta Ühendriikide tegevust, vahendas ukrainlaste uudisteportaal Unian telekanali CNN uudist.

Blinkeni kommentaarid tulid pärast seda, kui Poola teatas, et riik saadab lähipäevil Ukrainasse neli oma hävitajat MiG-29.

«Mis puudutab Poola otsust anda Ukrainale sõjalennukeid, siis need on riikide suveräänsed otsused. Nad otsustavad ise, mida nad Ukrainale annavad, et riik saaks end kaitsta Venemaa agressiooni eest. Loomulikult teeme nendes küsimustes tihedat koostööd kümnete riikidega. Kuid erinevad riigid teevad erinevaid otsuseid vastavalt sellele, mis neil olemas on ja millised on nende tajutavad vajadused,» ütles Blinken Nigeris pressikonverentsil.

Blinken ei andnud märku, et Poola otsus muudaks praegu kuidagi president Joe Bideni administratsiooni hoiakut Ukrainasse hävitajate saatmise kohta.

«Oleme keskendunud sellele, et teeme kõik endast oleneva tagamaks Ukrainale selle, mida riik vajab ja mida saab kasutada. Sellele, mida Ukraina praegu eriti vajab, seistes vastu Venemaa rünnakule, aga ka valmistudes tegevusteks järgmistel nädalatel ja kuudel, kui püüab tagasi nõuda territooriumit, mille Venemaa on temalt võtnud,» seletas Blinken.

Välisminister Blinken märkis, et oleks viga keskenduda ühele relvasüsteemile, ja rääkis Ukrainale kohe vajalike sõjaliste ressursside võimaldamise tähtsusest, mille seas on õhutõrje, suurtükivägi, laskemoon ja soomukid.

«Poola käik saata esimese riigina Ukrainasse MiG-29 sõjalennukid ei muuda USA otsust mitte saata Kiievile oma hävitajaid,» teatas enne seda Valge Maja.

«See ei muuda meie otsust F16 suhtes. Poola samm ei mõjuta ega muuda seda,» ütles riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby ajakirjanikele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles