Reinsalu Krimmi annekteerimise aastapäeval: Ukraina kultuur on ohus (1)

BNS
Copy
«Rohelised mehikesed» ehk eraldusmärkideta Vene sõdurid Krimmis 2014. aastal.
«Rohelised mehikesed» ehk eraldusmärkideta Vene sõdurid Krimmis 2014. aastal. Foto: Baz Ratner / REUTERS / Scanpix

Välisminister Urmas Reinsalu kirjutas laupäeval, Krimmi annekteerimise üheksandal aastapäeval tehtud avalduses, et Kremli eesmärk on lisaks Venemaa territoriaalsele laienemisele ka Ukraina iseseisvuse, rahva ja kultuuri täielik hävitamine.

«Täna täpselt üheksa aastat tagasi annekteeris Venemaa Föderatsioon ebaseaduslikult Krimmi poolsaare. Nii ukrainlastel kui ka rahvusvahelisel üldsusel on selgelt meeles Kremli lavastatud libareferendum, mis sellele aluse pani. Venemaa tegevus oli juba siis vastuolus ÜRO põhikirjaga, seades ohtu rahvusvahelise julgeoleku ning rikkudes räigelt Ukraina suveräänsust,» kirjutas Reinsalu.

«Eelmise aasta 24. veebruarist on Venemaa pidanud Ukraina vastu täiemahulist sõda ja okupeerib tänini mitmeid piirkondi Lõuna- ning Ida-Ukrainas. Venemaa kontrolli all olnud ja olevatel aladel on toime pandud arvukalt ränki kuritegusid – massilised kohtuvälised tapmised, vahistamised, röövimised, piinamised ning vägistamised,» loetles Reinsalu. «Venemaale on sunniviisiliselt viidud ja ebaseaduslikult lapsendatud tuhandeid Ukraina lapsi. On ilmselge, et Kremli eesmärk pole ainult Venemaa territoriaalne laienemine, vaid Ukraina iseseisvuse, rahva ja kultuuri täielik hävitamine.»

Venemaa sissetung ja agressiivne sõjategevus tuleb Reinsalu sõnul kiiremas korras peatada ning sõjakurjategijad – reameestest kuni riigijuhtideni – tuleb vastutusele võtta.

«Eilne Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsus – esitada Putinile ja Lvova-Belovale vahistamismäärus – on suur samm, mis näitab rahvusvahelise kogukonna valmisolekut mõista kohut nende üle, kes on toime pannud raskeid kuritegusid,» tunnustas Reinsalu. «Meie, rahvusvaheline kogukond, peame Ukrainat igakülgselt aitama, et tagada Ukraina riigi suveräänsus ning rahva kestmine. Samas peame jätkama Vene sõjamasina nõrgestamist, karmistades sanktsioone ning piiranguid. Ukrainlased ei võitle ainult enda, vaid meie kõigi vabaduse eest. Ärme seda unusta.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles