Blinkeni sõnul tuleks Putin ICC riike külastades vahistada

BNS
Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Jose Luis Magana/Scanpix

USA kannustab teisi maailma riike Vene presidenti Vladimir Putinit Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) vahistamismääruse põhjal välja andma, kui ta peaks neid külastama, teatas kolmapäeval Ühendriikide välisminister Antony Blinken, kelle sõnu vahendasid meediakanalid CNN ja Unian.

Blinken avaldas vastavasisulist arvamust senatiistungil.

USA ei ole ICC liige.

«Ma arvan, et kõik, kes on selle kohtu osalised ja kel on kohustused, peaksid oma kohustusi täitma,» sõnas välisminister, kui vastas vabariiklasest senaatorile Lindsey Grahamile, kelle hinnangul peaks USA Putini vahistama, kui ta Ühendriikide pinnale astub.

Blinken ei vastanud otseselt küsimusele, kas USA võimud annavad Venemaa presidendi rahvusvahelisele kriminaalkohtule välja, kui ta riiki peaks tulema. Selle asemel märkis välisminister, et USA ei ole kohtu osaline. Riik võttis 2000. aastate alguses oma allkirja tagasi ilma hartat ratifitseerimata.

«Ma arvan muidugi, et ta ei kavatse niipea siia tulla,» märkis Blinken.

Putin pole viimastel aastatel peaaegu Venemaalt lahkunud ja ta pole Ühendriikidesse reisinud alates 2015. aastast.

ICC väljendas varem päeval kahetsust ähvarduste üle, mis on talle osaks saanud pärast Vene presidendi Putini vahistamismääruse väljastamist.

Hollandi meedia teatel olevat endine Venemaa president Dmitri Medvedev rääkinud Haagi ründamisest hüperheliraketiga kättemaksuks Putini vahistamismääruse eest.

Venemaa teatas esmaspäeval, et algatas ICC prokuröri Karim Khani ja mitme kohtuniku suhtes kriminaalasja seoses «ebaseadusliku» otsusega taotleda Putini vahistamist Ukraina sõja tõttu.

ICC 123 liikmesriiki ühendava assamblee juhatus ütles, et ähvardusi on tehtud nii kohtule kui selle prokurörile ja kohtunikele.

«Assamblee presidentuur peab kahetsusväärseks katseid takistada rahvusvahelisi püüdeid tagada vastutuselevõtmine tegude eest, mis on üldise rahvusvahelise õiguse järgi keelatud,» öeldi avalduses.

Samas kinnitab assamblee kohtule vankumatut toetust.

ICC teatas reedel, et on välja andnud määruse Putini vahistamiseks Ukraina laste seadusvastase väljasaatmise eest, mis on sõjakuritegu. Khani sõnul ulatub küüditatud laste arv tuhandetesse.

Välja anti ka määrus Vene presidendi lasteõiguste voliniku Maria Lvova-Belova vahistamiseks.

Kreml nimetas ICC otsust õigustühiseks.

Kiievi andmetel on alates Venemaa kallaletungist Ukrainale 24. veebruaril 2022 Ukrainast Venemaale küüditatud üle 16 000 lapse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles