Eestit valeväitega süüdistav Politico artikkel jätab eurosaadikule infooperatsiooni mulje (25)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaja Kallas meediaga suhtlemas
Kaja Kallas meediaga suhtlemas Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP/ Scanpix

Väidetavalt on Eesti tegevus kergitanud Euroopa Liidu diplomaatide kulme – Politico kirjelduste järgi saadab Eesti oma vanametalli Ukrainale, küsides ELi rahurahastusest selle eest vastu märksa moodsamat ja kallimat varustust. Küll aga kõlab artiklis ka valeväiteid, mis on eurosaadik Riho Terrase (Isamaa) sõnul puhas laim.

Teisipäeva hommikul avaldatud Politico artiklis väidab seitse anonüümset diplomaati, et Eesti uuendab oma relvaarsenali Euroopa Liidu rahurahastu ja seega ka liitlaste arvelt. 

Politico toob välja, et ametlikult kompenseeritakse riikidele nende saadetud sõjatehnika hinnast 84 protsenti, kuid samas arvutab iga riik tehnika maksumuse oma meetodil. ELi välisteenistuse andmetel arvutab kuus riiki enda saadetava sõjalise abi näiteks uue sõjatehnika maksumuse, aga mitte tehnika enda hinna järgi.

Uue sõjatehnika hinna võtab arvestuses 100 protsenti aluseks Soome, Läti aga 99 protsenti, Leedu 93 protsenti, Eesti 91 protsenti, Prantsusmaa 71 protsenti ning Rootsi 26 protsenti, loetles Politico.

Ühe diplomaadi jutu järgi saadab Eesti õlalt lastavaid maa-õhk tüüpi Strela rakette Ukrainale ja soovib asenduseks moodsaid Stingeri rakette. 

Terras: jätab mulje infooperatsioonist

Eurosaadik Riho Terras (Isamaa) sõnas, et just eelmainitud lause viitab artikli pahatahtlikkusele. «Eesti relvastuses EI OLE Strela olnud ning see on tõestus, et tegemist on laimuga,» toonitas ta. «Mainimata jäetakse ka asjaolu, et Eesti tarnis Ukrainale juba enne sõja algust Javeline. Kas see on Politico ja viidatud diplomaatide hinnangul vanaraud?» arutles Terras.

Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Madis Veltman

«Kui vaadata loos toodud riikide loetelu, keda süüdistatakse rahurahastu kuritarvitamises, siis näeme seal Soomet, Eestit, Lätit ja Leedut. Tegemist on Euroopa Liidu (ja NATO) piiririikidega, kes on olnud ühed suuremad Ukraina toetajad ning kes oma geograafilise asukoha tõttu mõistavad Venemaast lähtuvat ohtu kõige paremini,» kommenteeris Terras.

Loo konstrueerimisel tõlgendatakse tema hinnangul kõnealuste riikide poolt taotletud summasid pahatahtlikult: «Siin on oluline rõhutada, et relvade asendamiseks vajalike summade arvutused käivadki selle põhjal, et ära antud relvi oleks võimalik asendada. See sama sõnum ja seletus on antud kõigile ELi riikidele.»

Politico artikkel jätab seetõttu Terrasele pigem mulje infooperatsioonist, mille ajastus on väga veider: «Oluline on, et see lugu ilmus perioodil, mil plaanitakse ühishankega soetada Ukrainale miljon mürsku.»

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles