Yana Toom: Eesti poliitikute reaktsioon Politico loole oli hull (6)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Europarlamendi saadik Yana Toom
Europarlamendi saadik Yana Toom Foto: Madis Veltman

Eurosaadik Yana Toom (KE) leiab, et eilne Politico artikkel, milles väideti, et Eesti uuendab oma relvaarsenali liitlaste arvelt, ei olnud vale ning ta ei mõista Eesti poliitikute reaktsiooni sellele. 

«Poliitikute reaktsioon selle loo peale, et Eesti annab Ukrainale ära vana rämpsu, kuid vastu saab raha, oli hull: vandenõu, infooperatsioon, vale!» kirjutas Toom sotsiaalmeedias. 

«Seda hämmastavam, et tänast Politico vastulauset ma Eesti meediast ei leidnud. Kahju, sest Politico seisab enda sõnade taga: Ukrainat abistades Eesti ümberrelvastub, ja kui ka teised fondi liikmed paneksid oma sõjalise abi samamoodi arvudesse, siis ei oleks mingit fondi ja mitte mingit Euroopa Liidu abi Ukrainale enam ammu olnud,» kirjutas Toom. 

«Kas tõesti arvestati sellega, et lärm Eesti meedias ja ajalehe süüdistamine ELi ühtsuse lõhkumise katses Politiconi ei jõua ja et teema juurde tagasi ei pöörduta ja kõik laheneb iseenesest?» kirjutas eurosaadik. «Loodan, et siiski mitte – see oleks eriti rumal,» lisas ta. 

Tänane Postimees kirjutas, et nimetuna ­esinenud diplomaadid ning ametni­kud manasid üleilmsele ja mõjukale väljaandele Politico pildi, justkui Eesti uuendaks Ukrainas käiva sõja taustal oma relvaarsenali liitlaste arvelt. Eesti kaitseministeeriumi, julgeolekuekspertide ja poliitikute vastus on ühene: artikkel valetas ja oli pahatahtlik. 

«Nad saadavad oma vanaraua Ukrainale ja ostavad Euroopa Liidu rahaga endale uhiuut varustust,» ütles üks diplomaat Politicole.

Tagatipuks märkis üks diplomaat, et Eesti saadab vanu, õlalt lastavaid maa-õhk-tüüpi ­Strela rakette Ukrainale ja soovib asenduseks moodsaid Stingereid. Nii kaitseministeerium, julgeolekuekspert Meelis Oidsalu kui ka Euroopa Parlamendi liige, endine kaitseväe juhataja Riho Terras (Isamaa) lükkasid Politico artiklis toodud väited ümber. Näiteks pole Eestil kunagi Strela-tüüpi rakette olnudki, ka pole Eesti hankinud ega omanud Stingeri rakette.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles