Vseviov New Yorgis: püsiva rahu kindlustab Ukraina võit ja Venemaa vastutusele võtmine

Postimees
Copy
Vseviovi intervjuu MSNBC hommikuprogrammile "Morning Joe".
Vseviovi intervjuu MSNBC hommikuprogrammile "Morning Joe". Foto: Välisministeerium

Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov kohtus New Yorgis ÜRO kõrgete esindajate ja suursaadikutega. Arutusel oli sõda Ukrainas ning võimalused Ukraina täiendavaks toetamiseks ÜROs ja Venemaa vastutus sõjas toime pandud kuritegude eest.

Vseviov kohtus ÜRO poliitika ja rahuloome asepeasekretäri Rosemary DiCarlo, ÜRO abipeasekretäri Ilze Brands Kehrise ja ÜRO peasekretäri kabinetiülema Earle Courtenay Rattrayga. Tal oli kohtumisi ka paljude suursaadikutega, teiste hulgas Ukraina, Prantsusmaa, Saksamaa, Kanada, Keenia ja India saadikuga.

Vseviov tõdes, et Venemaa sõjal Ukrainas on mõju kogu maailmale ning rahvusvahelisel kogukonnal tuleb otsustavalt tegutseda, et kaitsta reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda.

«Eesti töötab jätkuvalt selle nimel, et sõda lõppeks niipea kui võimalik Ukraina võiduga. Ainult Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse taastamine ning agressiooni kui välispoliitika tööriista täielik diskrediteerimine kindlustavad õiglase ja püsiva rahu,» sõnas kantsler.

Vseviovi sõnul on ülioluline tagada, et kõigi Ukrainas toime pandud kuritegude sooritajad võetakse vastutusele. «Oleme ajaloost õppinud, et õiglase karistuseta jäänud kuriteod korduvad. Seetõttu peame kindlustama, et kõik sõjakurjategijad, aga ka käimasoleva agressiooni alustajad, kannaksid õiglase kohtupidamise kaudu vastutust. Agressioonikuriteo tarbeks tuleb luua laia rahvusvahelise legitiimsusega eritribunal.»

Kantsler jätkab visiiti Washingtonis, kus osaleb USA juhitaval demokraatia tippkohtumisel (Summit for Democracy) ning kohtub USA välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsleri Victoria Nulandiga, Kongressi liikmete ja mõttekodade esindajatega, et arutada sõda Ukrainas ja Venemaa vastutusele võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles