Karis: Soome NATOga liitumine teeb piirkonna julgeoleku terviklikuks

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
President Alar Karis kustub õpilasi ajalugu uurima.
President Alar Karis kustub õpilasi ajalugu uurima. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis ütles telefonivestluses Soome riigipea Sauli Niinistöga, et Eesti ootab Soomet peatselt NATOsse, sest see muudab kriitilise osa siinsest piirkonna julgeolekust tervikuks.

Karis avaldas heameelt selle üle, et Soome NATOga ühinemiseks vajalikud toimingud on Türgi parlamendi ratifitseerimisotsusega lõpule jõudmas ning peatselt saab Soomet tervitada osana alliansist. «Ootame Soomet juba peatselt NATOsse, teie tulek muudab meie piirkonna julgeoleku terviklikuks,» sõnas Karis. 

«Soome peatne liitumine tugevdab Läänemere piirkonna julgeolekut, Soome on võimekas liitlane ning toob NATOsse täiendavat sõjalist jõudu. On väga oluline, et Läänemere vastaskaldal on peatselt NATO liitlane, mis tähendab ka uusi võimalusi Eesti ja Soome tihedamaks kaitsealaseks koostööks. Mida kaitstum on Soome, seda kaitstum on ka Eesti. Ja vastupidi,» rääkis Karis. «Mida rohkem on NATOt, seda rohkem on julgeolekut.»

Eesti riigipea rõhutas vajadust jõuda kiirelt lõpuni ka Rootsi NATOga liitumise protsessiga. «Meie eesmärk on endiselt see, et alliansi Vilniuse tippkohtumisel oleks laua ümber juba 32 NATO liitlasriiki. Läänemere julgeolekupildi tervikust on nüüd veel vaid Rootsi puudu,» lausus riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles