Lahtiste uste päev toob riigikokku noored laulu- ja tantsupeolised

BNS
Copy
Riigikogu liikmed.
Riigikogu liikmed. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu tähistab laupäeval 104. sünnipäeva traditsioonilise lahtiste uste päevaga, mis on tänavu pühendatud suvisele noorte laulu- ja tantsupeole «Püha on maa» ning liikumisaastale. Tegevusi pakuvad külalistele ka Tallinna keskraamatukogu ning Kodutütred ja Noored Kotkad.

Riigikogu lahtiste uste päev algab Nõmme muusikakooli brass-ansambli Tärkamine kontserdiga Toompea lossi rõdult. Külalisi tervitab riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200).

Terve päeva jooksul toimuvad Toompea lossis ekskursioonid, fraktsioonides saab kohtuda vastvalitud saadikutega ning avatud on pääs Pika Hermanni torni.

Kohvikujuttudes uurib Urmas Vaino uute riigikogu liikmete Arvo Alleri (EKRE), Mario Kadastiku (RE), Ester Karuse (KE), Tiit Marani (SDE), Riina Solmani (Isamaa) ja Kadri Tali (Eesti 200) ootusi rahvasaadikuna. Grete Lõbu juhatab arutelu teemal «Kuidas teha liikumine elustiili osaks?», milles osalevad parlamendiliikmed Karmen Joller (RE), Tanel Kiik (KE), Evelin Poolamets (EKRE), Reili Rand (SDE), Riina Solman ja Hendrik Johannes Terras (Eesti 200).

Konverentsisaalis toimub riigikogu, koolide ning noorte laulu- ja tantsupeoliste võistkondade vaheline traditsiooniline mälumäng. Riigikogu võistkondadesse kuuluvad parlamendiliikmed Arvo Aller, Andrei Korobeinik (KE), Jevgeni Ossinovski (SDE), Marek Reinaas (Eesti 200), Riina Solman ja Timo Suslov (RE).

Ekskursioone teevad riigikogu liikmed Eduard Odinets (SDE) ja Anti Poolamets (EKRE).

Liikumisaasta puhul on üles seatud Liikuma Kutsuva Kooli ja Eesti Paraolümpiakomitee praktilised töötoad ning Eesti Tervisemuuseumi ja Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi tegevusalad. Külas on Tallinna keskraamatukogu liikumismängude ja raamatukogubussiga Katarina Jee.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo eelsete tervitustega astuvad üles noored rahvamuusikud huvistuudiost Õhin, üheskoos tantsitakse suvisele peole. Valges saalis kõlab tervituskontsert noorte laulu- ja tantsupeolt «Püha on maa». Riigikogu hoone vestibüülis müüakse laulu- ja tantsupeo pileteid ja meeneid.

Esimene iseseisvas Eestis rahva valitud esindus – Asutav Kogu – tuli kokku 23. aprillil 1919. aastal Tallinnas. Riigikogu tähistab seda sündmust lahtiste uste päevaga, mis toimub tänavu 23. korda.

Sissepääs, tegevused ja üritused on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles