Lokulööja sõnul teadis Lehtme annetuste kuritarvitamisest (17)

Postimees
Copy
All For Victory juht Hennadi Vaskiv ja Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme.
All For Victory juht Hennadi Vaskiv ja Slava Ukraini juht Johanna-Maria Lehtme. Foto: Erakogu

MTÜ Slava Ukrainiga seotud skeeme paljastanud Ukraina vabatahtlik Oleksandr Tšernov ütles intervjuus rahvusringhäälingule, et ühingu toonane tegevjuht, riigikogu liige Johanna-Maria Lehtme (Eesti 200) oli teadlik Eesti annetuste kuritarvitamisest.

Eelmisel nädalal relvade ja laskemoona ebaseadusliku omamise süüdistusega kinni peetud ja praegu koduarestist vabastamist ootav Tšernov rääkis ERR-ile, et Slava Ukraini partnerühingu All For Victory võtmeisikutega seotud äriühing IC Construction teenis mitmeid tuhandeid eurosid vaheltkasu nii toidupakkidelt kui ka geriljakiirabide ümberehitamiselt. 

«Ma rääkisin sellest Hennadile (All For Victory asutaja ja juht, endine Lvivi abilinnapea Hennadi Vaskiv - toim.), et Maksim ostab väga kalleid ja kehvi autosid. Ma rääkisin sellest isiklikult Johannale ja ma rääkisin talle, et ütlesin seda ka Hennadile, et masinad on halvad,» lausus Tšernov.

Postimees selgitas aprilli lõpus välja, et Slava Ukraini poolt Ukrainas ehitatud gerilja-kiirabisid saab ehitada palju odavamalt, kui seni räägitud. Varasemalt on Lehtme öelnud, et nendel maksis autode ümberehitamine Ukrainas 3500 eurot tükk.Seda hinda on Slava Ukraini enda väitel ka maksnud. Lvivi lähistel autoremonditöökodades käies selgus aga, et kohalikes autotöökodades ehitatakse masinaid ümber oluliselt soodsamalt: kalleimaks tööhinnaks pakuti 1200–1500 eurot, samas oli ka töökodasid, kus lubati teha töö ära tasu küsimata.

Kui seni on Slava Ukraini juht Johanna Maria Lehtme väitnud, et ta polnud IC Constructioni ja Hennadi Vaskivi skeemidega tuttav, siis Tšernovi sõnul see nii ei olnud. «Ta teadis kõike, sest ta oli Hennadiga heades suhetes, ta teadis kõike. /---/ Et Maksimi ostetud autod on kehvad, teadis, sest ma ütlesin, toidupakkidest teadis,» rääkis Tšernov.

MTÜ Slava Ukraini nõukogu liikme Ilmar Raagi sõnul oli Tšernov üks esimesi, kes andis neile olulist informatsiooni IC Constructioni varjus tehtud tehingute kohta. Muu hulgas on Tšernov öelnud, et MTÜ Slava Ukrainiga koostööd teinud Ukraina ärimees muutis humanitaarabi jagamise äriks, mille pealt teenib sadu tuhandeid dollareid.

Tšernov kardab oma elu pärast

Oleksandr Tšernov.
Oleksandr Tšernov. Foto: FOTO: Kaader Oleksandr Tšernovi Facebooki Vvideost

Eile tegi koduarestis istuv Tšernov (pildil) oma Facebooki kontol avaliku pöördumise ja teatas, et kardab paljastuste tõttu enda elu pärast. Ta palus abi ning ülekohtu peatamist.

«Mina omalt poolt teen kõik, et peatada inimene, kes teenib humanitaarabi pealt sadu tuhandeid dollareid, aga võib-olla isegi miljoneid,» ütles Tšernov. «Oma tegevusega põhjustab ta Ukrainat abistavate doonorite usaldamatust, mille tagajärg on humanitaarabi vähenemine, mis on praegu Ukrainale nii hädavajalik.»

Tšernov ei nimeta ühtegi nime, kuid eelneva jutu põhjal on selge, et jutt käib Ukraina MTÜst All for Victory ja selle juhist Hennadi Vaskivist.

Tšernov mainib All for Victoryt oma pöördumise alguses. «Ma töötasin heategevusfondis All for Victory, kui selle tegevjuht (Vaskiv – toim) hakkas muutma heategevust kommertsiks. Tahtsin lahkuda, aga mind ei lastud,» räägib Tšernov.

Hennadi Vaskiv oli riigikogu liikme Johanna-Maria Lehtme (Eesti 200) juhitud MTÜ Slava Ukraini peamine koostööpartner Ukrainas.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles