Eilsel suurpõlengul kasutatud uus ohuteavitussüsteem päris veatult ei toiminud (9)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
EE-ALARM SMS
EE-ALARM SMS Foto: Konstantin Sednev / Kuvatõmmis

Eilses suurpõlengus Tallinnas Suur-Sõjamäel paiskus põlevast jäätmejaamast õhku mürgist suitsu. Päästeamet saatis piirkonnas elavatele inimestele välja ohuteavituse, ent paljud said sõnumi kätte mitu tundi, mõni isegi lausa 12 tundi hiljem. 

Suur-Sõjamäe põlengu tõttu saatis häirekeskus välja asukohapõhiseid SMS-teavitusi – sõnumi said piirkonnas viibivad SIM-kaardiga seadmed.

Häirekeskuse kriisijuht Janek Murakas selgitas, et nad on saatnud päästeameti korraldusel välja kolm ohuteavitusega SMSi. Täna kella 10.30 seisuga on ohuteavituse saanud umbes 334 000 seadet.

«Kuna oht püsib, siis jätkuvalt saavad sõnumeid ohualasse sisenevad seadmed,» nentis Murakas. Ohuala, millesse sisenevale seadmele SMS saadetakse, määrab päästeamet.

Häirekeskus avas seoses suurpõlenguga ka kriisiinfotelefoni numbril 1247, kuhu on praeguseks tulnud juba sadu kõnesid.

«Paljud küsivad, miks nemad ei ole sõnumit saanud. Aga on oluline mainida, et sõnumi saavad üksnes ohualas või selle piiril viibivad SIM-kaardiga seadmed. See sõltub suuresti teenusepakkujast ja telefonimastist, millega seade on ühendatud. Seetõttu on võimalik, et ühe maja elanike seas on neid, kes saavad sõnumi ja neid, kes ei saa,» sõnas Murakas. «Kõik mobiiltelefonid, millele on saadetud esialgne ohusõnum, saavad kindlasti ka teavituse, kui oht on möödas – ning seda sõltumata asukohast.»

Kui inimene oli ohualas ja ei saanud oma SIM-kaardiga seadmele ohuteavitust, siis palutakse sellest teada anda häirekeskusele aadressil 112@112.ee.

Kuna tegemist on uue ohuteavitussüsteemiga, mille riik võttis kasutusele selle aasta alguses, siis on kasutajate tagasiside väga oluline.

Ohualal viibivad inimesed saavad mobiiltelefonile ohuteavituse sõnumi, kui tegemist on elu, tervist või riigi julgeolekut ohustava sündmusega (näiteks suurem tulekahju, massiline korratus, ohtlik toit vms). Tekst sisaldab hoiatust ja tegutsemisjuhiseid.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles