Tallinna lisaeelarve abil istutatakse linna tuhat uut puud

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Foto: Taavi Sepp

Tallinna 2023. aasta esimese lisaeelarve eelnõu kohaselt suureneb linnaeelarve kogumaht 46,5 miljoni euro võrra, muuhulgas leidub seal ka raha eurot pealinna uute puude istutamiseks.

Lisaeelarvega suurendatakse linnaeelarves haljastuskulusid kahe miljoni euro võrra, mille eest peaks linnaruumi lisanduma tuhatkond puud. «Esmakordselt kasutame ka praktikat, kus istutame linnakeskkonda 300 suuremat puud, et leevendada kuumasaare efekti,“ selgitas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (KE).

Varem linnal sellist praktikat ei olnud, alati kasutati istutamiseks väiksemaid. «Aga me ju teame, et nende kasvamine võtab aega. Me ei räägi asendusistutusest. Jutt on ikkagi täiendavast mahust, mida me ostame selleks, et suurendada haljastuse osakaalu linnas,» lausus Kõlvart.

Lisaeelarves on ette nähtud ka täiendavad vahendid haridusasutuste tugispetsialistide ning hariduslike erivajadustega (HEV) õpilaste koordineerijate põhitasude diferentseerimiseks alates septembrist kuni 17 protsendi ulatuses nende töötasu alammäärast ehk 1749 eurost.

«Tuleb tunnistada, et HEV spetsialistide osas käib meil päris aktiivne konkurents nii haridus- ja sotsiaalvaldkonna vahel kui ka erinevate omavalitsuste vahel ja ka era- ja avaliku sektori vahel,» ütles Kõlvart.

«See on muidugi süsteemne probleem. HEV tugispetsialiste ei ole piisavalt, et nii sotsiaalvaldkonnas kui haridusvaldkonnas pakkuda teenuseid vajalikus mahus. Aga palgafond on loomulikult üks instrument, mis annab linna süsteemis täiendava ressursi,» lisas ta.

Peale selle on lisaeelarves täiendavad summad mitme spordiürituse toetamiseks, nagu näiteks FIBA Olympic Pre-Qualifiers kvalifikatsiooniturniir korvpallis, CEV Euroopa meistrivõistluste finaalturniir võrkpallis, Euroopa meistrivõistluse disc-golfis ja Euroopa meistrivõistlused triatlonis

Lisaeelarvega suurenevad linna tulud kokku 41,7 miljoni euro võrra, seejuures suurenevad linnakassa tulud 8,3 miljoni eurot, linna asutuste omatulud 9,1 miljoni euro ning saadavad toetused riigieelarvest ja välisrahastusest 24,3 miljoni euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles