GALERII Vabaõhumuuseumis lõõmas suur jaanituli

Postimees
Copy

Vabaõhumuuseumis süüdati eile õhtul suur jaanituli. Vaata galeriist, kuidas jaanipidu vabaõhumuuseumis kulges!

Sauna-aasta puhul oli sündmuse programm inspireeritud eesti saunakultuurist. Osa saab traditsioonilistest jaanitegevustest ning õhtu peaesinejaks oli Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing.

Eesti Vabaõhumuuseumi ürituste projektijuhi Merike Puura sõnul on vabaõhumuuseumi jaanipidu üks armastatumaid sündmusi, kuhu tullakse kogu perega.

Puura rääkis, kuidas vabaõhumuuseumi jaanipäeva üritusel tutvustatakse külastajatele meie rikkalikku saunakultuuri läbi mitme sajandi. «Saun oli lahutamatu osa eestlaste elust: seal sünniti, sinna mindi surema, saunas käidi enne tähtsaid sündmusi ning see oli esimene koht, kust tervisehädadele abi otsiti. Vabaõhumuuseumi keskkond ja siinsed saunad annavad suurepärase võimaluse avada saunakombestikku elava ajaloo kaudu,» sõnas Puura. «Loomulikult saab osa meeleolukast jaanipeost hea muusika ja maitsva toiduga ümbritsetuna kaunist loodusest.»

Õhtu algas kell 19 jaanitule süütamise rongkäiguga muuseumi peakassast. Jaanituli süüdati mere ääres kiigeplatsil, kus esines Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing. Külaväljakul rõõmustasid külastajaid rahvakunstiselts Leigarid tantsu, laulu ja pillimänguga ning osa saab tõeliselt hoogsast 19. sajandi külajaanipeost. Esinejate hulgas olid ka Folklooriklubi Maatasa ja Eesti arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr.

Pulga, Roosta ja Jüri-Jaagu talu ning Kolhoosi korterelamu saunad olid jaaniõhtuks soojaks köetud. Saunalavale vihtlema küll ei pääsenud, kuid külastajad said uurida, kuidas eri ajastu saunu köeti, õppida saunavihta valmistama, kuulda muinaslugusid, uskumusi ja kombeid sauna kohta.

Teadmisi jagati ka puhtuse hoidmisest ja hügieenist, näiteks sai osa näitusest 20. sajandi ilurätikutest ja ihupesust. Jaaniõhtult ei puudunud traditsiooniks saanud ennustused ning vana aja mängud ja jõukatsumused. Külastajad said endale mälestuseks punuda pulmapaela ja jäädvustada maalilise merevaate söejoonistuseks.

Maitsvat kehakinnitust pakkusid jaaniõhtul Kolu kõrts, Saarte suvekohvik, Toiduakadeemia ning toitlustajad kiigeplatsil ja Jüri-Jaagu talu sauna juures.

Laupäeval, 24. juunil on jaanipäev - iidne suvepüha, rahvakalendris aasta tähtsaim pidupäev. Jaanipäevaks saavutavad valged suveööd maksimumi ning kevadised tööd ja tegemised lõpevad. Kombe kohaselt kogunetakse 23. juuni õhtul – jaaniõhtul – ühisele jaanipeole. Suvepüha tähistatakse üle Eesti!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles