BBC: Wagner jätkab palgasõdurite värbamist Ukraina sõtta kogu Venemaal (2)

BNS
Copy
Väidetavalt Wagneri poolt allatulistatud Vene sõjalennuki rusud
Väidetavalt Wagneri poolt allatulistatud Vene sõjalennuki rusud Foto: SOCIAL MEDIA / SCANPIX

Vene erasõjafirma Wagner jätkab endiselt palgasõdurite värbamist Ukraina sõtta kogu Venemaal, vahendas reedel brittide rahvusringhäälingu BBC infot ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Seda hoolimata Wagneri omaniku Jevgeni Prigožini hiljutisest ebaõnnestunud mässukatsest.

BBC ajakirjanikud helistasid kümnetesse Venemaal asuvatesse palgasõdurite värbamiskeskustesse. Neid huvitas eelkõige võimalus astuda Wagneri koosseisus Ukraina vastu sõtta. Ajakirjanikud kasutasid helistamiseks Venemaa numbrit.

BBC hinnangul põhineb Wagneri kontaktisikute nimekiri peamiselt võitlusklubidel, mille seas on võitluskunstide koolid ja poksiklubid.

Näiteks Murmanskis kinnitas üks naine spordiklubist Viking, et nad värbavad endiselt inimesi sõjas osalemiseks. Samasuguse vastuse andis Krasnodarist pärit värbaja. «Me töötame. Kui midagi oleks muutunud, siis oleksid nad meile öelnud. Aga midagi sellist pole olnud,» ütles värbaja.

Mitmelt numbrilt kinnitati ajakirjanikele, et uued palgasõdurid sõlmivad lepingu endiselt erasõjafirmaga Wagner, mitte Venemaa kaitseministeeriumiga. «Kaitseministeeriumil pole sellega absoluutselt mingit pistmist. Miski pole seisma jäänud, jätkame inimeste värbamist,» teatas mees Volgogradi spordiklubist Sparta.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles neljapäeval, et ei pea veel vajalikuks Wagneri eraväega seotud Venemaa sündmuste kohta järeldusi teha.

«Praegu on järeldusi teha liiga vara,» ütles peasekretär Brüsselis ajakirjanikele. «Me ei tea, kui palju Wagneri võitlejaid Valgevenesse või teistesse riikidesse jõuab,» lisas Stoltenberg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles