EELK peatas abielude registreerimise: kiriku õpetus ei räägi sooneutraalsest abielust (29)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
EELK peapiiskop Urmas Viilma
EELK peapiiskop Urmas Viilma Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) otsustas, et – esialgu ajutiselt – kirik ei võta vastu sooviavaldusi inimestelt, kes tahavad alates uuest aastast kirikus oma abielu registreerida. Peapiiskop Urmas Viilma sõnul võttis kirik sellega endale mõtlemisaega ning sügisel otsustatakse, mis saab edasi.

Peapiiskop Urmas Viilma selgitas Postimehele, et otsuse tingisid praktilised põhjused. Nimelt jäid perekonnaseaduse muutmise käigus korduvalt vastuseta kiriku küsimused selle kohta, mida tähendab seadusemuudatus vaimulike jaoks, kellele on antud perekonnaseisuametnikuga võrdsed õigused. Teisisõnu muretseb kirik selle pärast, et vaimulikel võib tekkida usuline konflikt registreerida riigi esindajana sooneutraalset abielu.

«Kui me riigi nimel sõlmime abielusid, mis on oma olemuselt sooneutraalsed, aga kirikus õnnistame ja laulatame abielusid, mis on mehe ja naise vahel, siis kas need on kaks erinevat abielu? Ja kuidas see hakkab väljenduma näiteks dokumentides, mida vaimulikud peavad abiellujatelt vastu võtma?» arutles Viilma. 

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles