Huvide deklaratsiooni esitas tähtajaks 78 protsenti deklarantidest

BNS
Copy
Ametiisikud peavad esitama huvide deklaratsiooni
Ametiisikud peavad esitama huvide deklaratsiooni Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Sellel aastal esitas huvide deklaratsiooni tähtajaks ehk 31. maiks 3439 inimest ehk 78 protsenti neist, kes olid seda kohustatud tegema. Ligi kahel protsendil deklarantidest ei olnud huvide deklaratsiooni esitamise tähtaeg ühegi tööandja juures veel saabunud.

«On väga oluline, et deklareerimise kohustusega inimesed võtaksid seda tõsiselt. Tänan kohalikke omavalitsusi, kes justiits- ja rahandusministeeriumi üleskutsel tänavu kevadel deklarantide andmeid registris ajakohastasid ning sellega andmete kvaliteeti parandasid. Lisaks hindan kõrgelt asutuste pingutusi registri automaatsetele meeldetuletustele täiendavalt oma deklarantidele tähtaja saabumise meelde tuletamisel. Kahjuks on siiski veel suur hulk neid, kes ei esita deklaratsioone õigel ajal,» ütles justiitsministeeriumi siseaudiitor Terly Toomast.

Tähtajaks oli deklaratsioon esitamata 946 isikul, kellel see kohustus on. Põhiosa ehk 88 protsenti esitamata deklaratsioonidest moodustasid kohalike omavalitsuste ametiisikud. Ametikohtade järgi olid natuke alla poole ehk 45 protsenti kõikidest esitamata deklaratsioonidest volikogude liikmete omad.

14 protsenti kõikidest esitamata deklaratsioonidest moodustasid omavalitsuse asutatud ettevõtte või sihtasutuse juhtorgani liikmete omad, 11 protsenti valla või linna ametiasutuse või hallatava asutuse juhtide, 9 protsenti valla- või linnavalitsuse liikmete ning 9 protsenti valla või linna ametiisikute deklaratsioonid.

Riigikogu liikmetest oli deklaratsioon tähtajaks esitamata 12 protsendil. «Samas olid hilinenult pea pooled esitamata deklaratsioonid 20. juuniks esitatud. Üheksal uuel parlamendisaadikul polnud riigikogu liikme rollist tulenevalt deklaratsiooni esitamise tähtaeg veel saabunud. Pea neil kõigil on see 1. augustil. Ministriameti tõttu olid tähtajaks huvid avaldamata neljal inimesel, ent 20. juuniks olid nad kõik deklaratsiooni esitanud. Pea kõik kantslerid ja valitsusasutuse juhid esitasid deklaratsiooni tähtajaks,» märkis Toomast.

Kohtunikest oli deklaratsioon tähtajaks esitamata kuuel protsendil. 20. juuniks esitati pooled seni esitamata deklaratsioonid. Kohtuniku ametikoha tõttu oli deklaratsiooni kohustatud esitama 265 inimest, sealjuures kahe kohtuniku deklaratsiooni esitamise tähtaeg polnud veel saabunud.

Kokku oli 10 asutust, kelle sisestatud isikud olid huvid avaldanud tähtajaks. Arvukaima deklarantide koosseisuga olid järgmised asutused: Võru vallavalitsus (27 deklaranti), keskkonnaamet (24 deklaranti), justiitsministeerium (22 deklaranti). Deklarantide väikseim koosseis oli tervisekassal (4 deklaranti), PRIA-l (3 deklaranti), riigikontrollil (3 deklaranti), Tartu ülikoolil (2 deklaranti), vabariigi presidendi kantseleil (2 deklaranti) ning häirekeskusel ja Pärnu maakohtul (mõlemal 1 deklarant).

Huvide deklaratsiooni peavad korruptsioonivastase seaduse järgi esitama vabariigi president, riigikogu liige, vabariigi valitsuse liige, kohtunik, riigikontrolör, õiguskantsler, Eesti Panga juhtorgani liige, vabariigi presidendi kantselei direktor, riigikogu kantselei direktor, riigikantselei direktor, valitsusasutuse juht, ministeeriumi kantsler ja asekantslerid ning peaministri ja ministrite poliitilised nõunikud.

Kohalike omavalitsuste ametiisikutest peavad deklaratsiooni esitama kohaliku omavalitsuse volikogu liige, valla- või linnavalitsuse liige, osavalla või linnaosa vanem, valla või linna ametiasutuse juht. Lisaks võib valitsusasutuse juht või kohaliku omavalitsuse volikogu laiendada deklareerimise kohustust oma asutuse ametiisikutele, kes käsutavad avalikku vahendit või viivad läbi süüteo- või haldusmenetlust.

Huvide deklaratsioonide registrisse oli 20. juuni seisuga sisestatud 4433 isikut. Ühel isikul võib olla mitu ametikohta, mille tõttu on tal huvide deklareerimise kohustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles