Video ja reportaaž: kuidas käisid Tartu 2024 saadikud elektrosaunas ja hambaarstil

, Tartu 2024 lisaprogrammi koordinaator
Copy
Euroopa kultuuripealinna saadikud kohtusid lõbusaks ühispildiks Raekoja platsi jalamil Tartu 2024 maamärgi juures. Vasakult: Andres Roots, Mart Juur, Tõnu Runnel, Joel Ostrat, Kairi Kliimand ehk Kairo ja Henri Karpov alias hensugusta.
Euroopa kultuuripealinna saadikud kohtusid lõbusaks ühispildiks Raekoja platsi jalamil Tartu 2024 maamärgi juures. Vasakult: Andres Roots, Mart Juur, Tõnu Runnel, Joel Ostrat, Kairi Kliimand ehk Kairo ja Henri Karpov alias hensugusta. Foto: Maanus Kullamaa / Tartu 2024

Suvel said esimest korda kokku seitse Tartu 2024 kultuurisaadikut. Aasta lõpuks on neid kakskümmend neli. Kuidas läks värsketel saadikutel esimesel kohtumisel ja mida soovitavad tuntud eestlased suvel teha?

Tartu 2024 saadikud on silmapaistvad inimesed, kes on seotud Tartu ja Lõuna-Eestiga päritolu või Euroopa kultuuripealinna programmi kaudu. Saadikute seas on nii muusikuid, sportlasi, näitlejaid, teadlasi kui ka suunamudijaid, iduettevõtjaid ja tänavakunstnikke.

Enda mitmekülgse jälgijaskonnaga annavad nad hoogu kultuuripealinna programmile, et see paistaks kaugemale ja jõuaks erinevate publikuteni. Samuti kannavad nad endaga Tartu 2024 loovideed ehk Ellujäämise Kunste, viljeledes seda igaüks omal moel.

Saadikute avasündmusel olid esindatud kultuuriajakirjanik Mart Juur, disainer Tõnu Runnel, telekokk Joel Ostrat, tänavakunstnik Kairi Kliimand ehk Kairo, Henri Karpov ehk sisulooja hensugusta, loomaökoloog Tuul Sepp ja bluuskitarrist Andres Roots. Saadikud kohtusid Tartu 2024 maamärgi juures Raekoja platsil, kus fotograaf jääduvstas lõbusa ühispildi.

Lõuna põikega hambaarstile

Esimene kuumem suvepäev algas lõunaga Emajõe-äärse restorani Toko katusel, kus lisaks imemaitsvale lõunasöögile ja humoorikale vestlusele said osalised kuulda sissejuhatust Tartu 2024 tegemistesse, mida andsid edasi Tartu 2024 juht Kuldar Leis, loovjuht Kati Torp ning teabe- ja turundusvaldkonna juht Marili Vihmann.

Pärast lõunasööki käidi läbi ka Tartu 2024 kontorist Raekoja platsil, mille asukoht võib lugejate kulmud kõrgele kergitada ning nii mõneski hirmuvärinaid esile kutsuda. Nimelt asub kultuuripealinna kontor endise stomatoloogiakliiniku ruumides, kust ei puudu sihtasutuse juhi toast ka endine peakirurgi koosolekulaud ning erinevad hambamudelid.

Saadikud istuvad endise stomatoloogiakliinikumi peakirurgi koosolekulaua ümber. Praegu on kliinikumist saanud tuleva aasta Euroopa kultuuripealinna kontor ning peakirurgi kabinetist Tartu 2024 juhi tööruum.
Saadikud istuvad endise stomatoloogiakliinikumi peakirurgi koosolekulaua ümber. Praegu on kliinikumist saanud tuleva aasta Euroopa kultuuripealinna kontor ning peakirurgi kabinetist Tartu 2024 juhi tööruum. Foto: Maanus Kullamaa

Endistest röntgeniruumidest on saanud veebikoosolekukabinetid ning kolmandal korrusel on igal produtsendil ka endise sisustuse tõttu oma isiklik kraanikauss. Nii mõnigi saadik märkis, et on varasemas elus seal hambaid pidanud parandama. Õnneks on ruumides nüüd märksa vähem hirmuäratav õhkkond.

Ellujäämise Kunstid Maajaamas

Edasi viis tee kunsti- ja tehnoloogiatallu Maajaam, mis tähistas enda kümnendat sünnipäeva, kuid oli lahkesti nõus ekskursiooni tegema ka värsketele saadikutele. Koos taluperemehe Timo Tootsi ja taluperenaise Mari-Liis Rebasega, kes lisaks on ka ise kunstnikud, külastasid saadikud suitsusauna, elektrosauna ning töötuba, kus sees nii laserlõikur, 3D printer kui ka sada muud erinevat masinat kõikidele võimalikele tulevastele residentidele.

Maajaam on nimelt ka residentuuritalu, mis tähendab, et eri valdkondade kunstnikud saavad seal loomeaega veeta, et uusi teoseid luua. Tähelepanelik lugeja võib siinkohal ka küsida – misasi on elektrosaun? See on Timo Tootsi puidust ja hüljatud kodutehnikast installatsioon, kus piisavalt kaua istudes saab kogeda korralikku mürakakofooniat, mis samas hea õnne korral argimured peast välja lükkab.

Maajaamas, mis on hõlmatud ka Tartu 2024 põhiprogrammi projektiga „Metsikud bitid”, võõrustas viimaks saadikuid ka Metsiku Toidu looja, fermenteerija ning korilane Liis Tuulberg, kes pakkus saadikutele muuhulgas misovõid ja hapendatud põdrakanepit, magustoiduks aga kuusevõrsejäätist siirupiga.

Täpina i-le kingiti saadikutele TYPA trüki- ja paberikunstikeskuses valmistatud ürditaimedega seemnepaberist diplomid, mida olenevalt eelistusest kas seinale riputada või mulda panna, et endale eksklusiivne Tartu 2024 ürdipeenar kasvatada.

Saadikute suvesoovitused

Päeva jooksul sai iga saadik korraks kaamera ees aja maha võtta ning rääkida enda ellujäämise kunstidest, andes ühtlasi soovitusi, mida kultuuripealinna eelsel suvel teha. Üsna üheselt sai nende jutust välja noppida – vägagi Tartu vaimule kohaselt –, et suvel peab võtma rahulikult, nautima ja puhkama. Lausa suvitama, mis on puhkamise hard-core variant!

Nii, et: minge ujuma (aga hensugusta toonitab, et mitte purskkaevu!), jooge piisavalt vett, lugege raamatuid ja kuulake muusikat nagu Mart Juur, sõitke rattaga kummalistes kohtades (Tõnu Runneli soovitusel ERMist Annelinna), käige palavusega aeglaselt ringi nagu Andres Roots, olge nägupidi muru sees ja kasvatage hästi rahulikult taimi nagu Kairo ja õppige üleüldse midagi uut looduse kohta meie ümber nagu soovitas Tuul Sepp.

Mart Juur: suvitage ja lugege raamatuid.

Tõnu Runnel: võtke ratas ja sõitke kummalisi radu pidi.

Kokkuvõtteks sobib öelda nagu Mart Juur, kes omakorda Rein Veidemanni tsiteeris: kultuuri ei tarbita, kultuuris elatakse! Tuleva aasta Euroopa kultuuripealinnalt ootavad saadikud seda, et kõik, mis enne oli, säiliks, aga tuleks juurde ägedaid sündmuseid ja linna külastaks rohkelt rõõmsaid inimesi, kellega sobitada uusi ja sütitavaid tutvusi.

Euroopa kultuuripealinnal on praegu 21 saadikut. Järgmisel aastal, mil algab Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta, on saadikuid 24. Loe lisa siit.

Tartu 2024 saadikud:

  • Jaan Aru, ajuteadlane
  • Kristiina Ehin, luuletaja, proosakirjanik ja laulja
  • Anna Hints, stsenarist, režissöör ning helilooja
  • Adeele Jaago, näitleja, lavastaja ja laulja
  • Mart Juur, humorist, ajakirjanik ja kriitik
  • Mari Kalkun, laulja, helilooja ja laulukirjutaja
  • Henri Karpov, sisulooja aliasega hensugusta
  • Kunnar Karu, Everesti tipu vallutanud alpinist
  • Triin Kask, iduettevõtja, Soulie kaasasutaja
  • Kairi Kliimand kunstniku nimega Kairo, Tartu tänavakunstnik
  • Marju Lauristin, ühiskonnategelane ja poliitik
  • Lili Milani, geeniteadlane
  • Rasmus Mägi, tippsportlane, tõkkejooksja
  • Joel Ostrat, telekokk, ettevõtja ja meelelahutaja
  • Sandra Raju, turundaja ja arengutreener
  • Andres Roots, bluuskitarrist
  • Tõnu Runnel, disainer ja ettevõtja
  • Tuul Sepp, loomaökoloog, TÜ kaasprofessor
  • Jalmar Vabarna, muusik ja ettevõtja
  • Eda Veeroja, saunanaine ja pärimuse vahendaja
  • Daniel Levi Viinalass, muusik, laulja ja laulukirjutaja
Tartu 2024 meeskond kinkis saadikutele ürditaimedega seemnepaberist diplomid. Need saavad saadikud riputada seinale või panna mulda, et kasvatada endale eksklusiivne Tartu 2024 ürdipeenar.
Tartu 2024 meeskond kinkis saadikutele ürditaimedega seemnepaberist diplomid. Need saavad saadikud riputada seinale või panna mulda, et kasvatada endale eksklusiivne Tartu 2024 ürdipeenar. Foto: Maanus Kullamaa

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaasta saab avalöögi 26. jaanuaril 2024. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna tegemistega. 

Telli Tartu 2024 uudiskiri!
Copy
Tagasi üles