Zelenskõi sõnul tuleb teraviljaalgatusega jätkata ilma Venemaata

BNS
Copy
Ukraina teravilja vedav Türgi kaubalaev TQ Samsun.
Ukraina teravilja vedav Türgi kaubalaev TQ Samsun. Foto: MEHMET CALISKAN/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas esmaspäevaõhtuses videopöördumises, et tegi Türgile ja maailmaorganisatsioonile ettepaneku jätkata Musta mere teraviljaalgatust Ukraina teravilja tarnimiseks teistesse maailma riikidesse ilma agressorriigi Venemaata, vahendas uudisteagentuur UNIAN.

«Musta mere teravilja algatus saab ja peaks toimima ka tulevikus. Kui ilma Venemaata, siis ilma Venemaata. Teraviljaekspordi leping – see on leping Türgi ja maailmaorganisatsiooniga – jääb jõusse. Praegu on vaja ainult leida võimalused selle rakendamiseks ja maailma jätkuv otsustav surve terroririigi vastu,» ütles president õhtukõnes ukrainlastele.

Sellega seoses märkis Ukraina president, et saatis Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile ja ÜRO peasekretärile António Guterresele ametlikud kirjad ettepanekuga jätkata Musta mere teraviljaalgatuse või sellega samaväärse algatusega tööd kolmepoolses vormis.

«Ukraina, ÜRO ja Türgi saavad ühiselt tagada toidukoridori toimimise ja laevade kontrolli,» sõnas Zelenskõi.

Riigipea toonitas, et see on vajalik kõigile maailmas. President lisas, et tänu Musta mere teraviljaalgatusele on juba ligi 33 miljonit tonni põllumajandussaadusi eksporditud 45 maailma riiki ning eelkõige on 60 protsenti kogustest läinud Aafrika ja Aasia riikidesse.

«Ukraina seisukoht on alati olnud ja on võimalikult selge, et kellelgi pole õigust hävitada ühegi rahva toiduga kindlustatust. Kui kamp inimesi kuskil Kremlis usub, et neil on väidetavalt õigus otsustada, kas toit on laual erinevates riikides nagu Egiptuses või Sudaanis, Jeemenis või Bangladeshis, Hiinas, Indias, Türgis, Indoneesias, siis on maailmal võimalus näidata, et väljapressimine pole kellelegi lubatud,» rääkis president.

Musta mere teraviljavedu võimaldav leping aegus, sest Venemaa ei nõustunud seda pikendam, vahendasid teisipäeval uudisteagenuurid.

Leping on võimaldanud Ukrainast vilja eksportida meritsi, kuigi riiki tunginud Venemaa on muidu Ukraina mereühendused sulgenud. Tänu kokkuleppele on teravilja hinnad maailmaturul püsinud stabiilsena.

Ühendriigid nimetasid Venemaa esmaspäevast otsust lahkuda Musta mere viljaleppest mõistusevastaseks, sest see tõstab maailmas nälgivate inimeste jaoks toiduainete hindu veelgi.

«Venemaa lahkumine Ukraina teraviljalepingust on julm tegu,» ütles esmaspäeval USA suursaadik ÜRO juures ja süüdistas Moskvat inimkonna pantvangistamises.

«Ajal, mil Venemaa mängib poliitilisi mänge, kannatavad päris inimesed,» sõnas Linda Thomas-Greenfield New Yorgis asuvas ÜRO peakorteris ajakirjanikele.

«Venemaa poolt toiduainete relvadena kasutamise tulemuseks on toidu hankimise raskendamine kohtades, kus seda hädasti vajatakse ja hinnad tõusevad. See on mõistusevastane,» ütles USA välisminister Antony Blinken.

Blinken sõnas telekanalile CNN, et lepingut tuleb võimalikult kiiresti uuendada.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles varem päeval, et Venemaa otsus Ukraina teraviljalepingust lahkuda annab kõikjal hoobi abivajajate pihta.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen mõistis samuti hukka Venemaa otsuse peatada osalemine Musta mere viljaleppes.

«Euroopa Liit teeb tööd tagamaks maailma haavatavate elanikkonnarühmade toidujulgeolek,» ütles Euroopa Komisjoni president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles