Türgi kutsus Rootsit üles võitlema vihakuritegude vastu (1)

Copy
Kaader Rootsi saatkonnahoonest Bagdadis pärast rünnakut
Kaader Rootsi saatkonnahoonest Bagdadis pärast rünnakut Foto: Khalil/Scanpix

Türgi välisministeerium kutsus neljapäeval Rootsit üles rakendama ettevaatusabinõusid islami ja moslemite vastu suunatud vihakuritegude ärahoidmiseks.

Stockholmis korraldati neljapäeval Iraagi saatkonna ees meeleavaldus, mille käigus tallati ja löödi jalaga koraani.

Türgi välisministeerium nimetas tegu põlastusväärseks.

Lisaks Türgile mõistsid moslemite püha raamatu kohtlemise avalikult hukka ka Iraan ja Saudi Araabia, edastas telekanal CNN.

Iraani ja Saudi Araabia võimud kutsusid ühtlasi Rootsi diplomaadid jutule.

Iraak käskis Rootsi suursaadikul neljapäeval riigist lahkuda ja otsustas tuua Stockholmist ära ka oma saadiku, sest Rootsi lubab koraani põletada.

«Peaminister Shia al-Sudani andis Rootsi suursaadikule Bagdadis korralduse Iraagi territooriumilt lahkuda. Otsuse taga on Rootsi valitsuse korduv luba põletada moslemite pühakirja koraani, solvata islami pühadusi ja põletada Iraagi lippu,» seisis ametlikus teadaandes.

Rootsis elav 37-aastane Iraagi põgenik Salwan Momika trampis koraanil ja lõi seda jalaga, kuid lahkus seekord protestilt ilma raamatu lehekülgi põletamata, mida ta oli teinud vähem kui kuu aega varem sarnasel meeleavaldusel Stockholmi peamošee juures.

Ühendriigid mõistsid neljapäeval karmilt hukka meeleavaldajate rünnaku Rootsi saatkonnale Bagdadis ja nimetasid vastuvõetamatuks Iraagi julgeolekujõudude tegevusetust selle kaitsmisel. Rünnaku käigus süüdati saatkonnahoone põlema.

«Ühendriigid mõistavad karmilt hukka Rootsi Bagdadi saatkonna ründamise 20. juuli varastel tundidel,» ütles välisministeeriumi kõneisik Matthew Miller.

«See on vastuvõetamatu, et Iraagi julgeolekujõud ei takistanud meeleavaldajate teistkordset tungimist Rootsi saatkonna hoonesse ja selle kahjustamist,» lisas Miller.

Rünnakut saatkonna hoonele juhtisid mõjuvõimsa šiiavaimuliku ja poliitikategelase Moqtada Sadri järgijad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles