Saksa televisioon Eesti digilahendustest: nädalaid oodata – midagi niisugust seal ei juhtu (3)

BNS
Copy
Mobiil-ID
Mobiil-ID Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Saksa avalik-õiguslik telejaam ZDF laskis laupäeval eetrisse pooletunnise saate «plan b» ja tutvustas selle viimases kolmandikus Eesti digilahendusi.

Saatejuht Refiye Ellek käis «plan b» jaoks materjali kogumas Tallinnas, kus paljud Saksamaal alles ideefaasis olevad lahendused on juba rakendust leidnud. Muu hulgas räägiti infotehnoloogi ja IT-visionääri Linnar Viigiga.

«Tunnike sabas seista või nädalaid mõne ametiasutuse vastuvõtuaega oodata on Saksamaal tavaline. Midagi niisugust Eestis enam ei juhtu. See Põhja-Euroopa riik on kodanikuteenuste vallas üks digitaliseerimise teerajajaid ning peaaegu kõiki haldustoiminguid saab seal sooritada veebis,» kirjutab ZDF saatetutvustuses. «Linnar Viik on aidanud seda protsessi kujundada alates 1990. aastatest. Viik usub, et digitaliseerimine on inimõigus ja selle asemel, et järjekorras istuda, peaks inimene ilusate asjadega tegelema.»

«Eestlased on maailmas ilmselt ainsad, kes täidavad maksudeklaratsiooni naeratades – lihtsalt sellepärast, et see käib nii kähku,» rääkis Viik ZDFile.

Ta tunnistas ühtlasi, et andis viimati paberile allkirja ja sai arstilt paberretsepti ehk kahekümne aasta eest.

Saates tuli juttu ka Eesti koolide digitaliseerimisest sajandivahetuse aegu, millest Saksamaa on veel 23 aastat hiljemgi väga kaugel. Isegi ametiasutuse külastamine võtab Saksamaal keskmiselt aega 2,5 tundi, samas kui Eestis saab ID-kaardi abil teha kõiki toiminguid peale abiellumise, lahutamise ja kinnisvaramüügi.

Tallinnas elav Saksa digiekspert Florian Hartleb viis saatejuhi Refiye Elleki sõitma isejuhtiva bussiga. Samuti käidi läbi Euroopa vanimast, Tallinna vanalinnas asuvast Raeapteegist, kus tutvustati digiretseptiga ravimite ostmist, samuti kiigati üheskoos Eesti.ee kodanikuportaali.

«Siin on kõik nii läbipaistev, et ma näen kohe, kui minu andmete kallal on käinud keegi, kellel ei oleks tohtinud ligipääsu olla,» kummutas Hartleb kahtlused Eesti.ee portaali turvariskide kohta.

«Ma arvan päriselt ka, et 21. sajandil peaks turvaline digiidentiteet olema inimõigus. Seda on vaja igaühel ja kohe,» sõnas Linnar Viik saate lõpuosas vahetult enne seda, kui vaatajale veel Starshipi pakiroboteid tutvustati.

Hartleb avaldas lootust, et ka Saksamaa jõuab kunagi digipöördeni, ent saatejuht Refiye Elleki hinnangul on seda esialgu veel keeruline ette kujutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles