FOTOD Eesti annetajate toel jõuavad Ukrainasse võimsad luuredroonid

Postimees
Copy

Lähiajal jõuavad Ukrainasse võimsad droonlennukid Kalev, Lembit ja Vambola, mille soetamiseks korraldasid annetuskampaania kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlased. Kokku saadetakse rindele 21 Eestis toodetud kõrgendatud positsioneerimiskindlusega luuredrooni.

Eelmisel sügisel käivitatud korjandusse panustas 3986 eraisikust toetajat Eestist ja välismaalt ning kampaania käigus koguti 222 933 eurot. Tegemist oli annetusplatvormi toeta.me abikorjetest ülekaalukalt suurima kogutud summaga.

Tänu toetajatele saavad Kalev, Lembitu, Vambola ja veel 18 Eestis toodetud luuredrooni ka olulise erivõime, mis pikendab nende eluiga rindel ning aitab vältida Vene armee elektroonilise sõjapidamise vahendeid. Droonid asuvad Ukraina poole teele juba lähinädalatel.

Threod Systemsi toodetavad EOS C VTOL droonlennukid on end Ukraina sõjatandril tõestanud kõrgtasemel seirevahenditena. Droonlennukite lennuulatus sideühendusega on kuni 50 km, autonoomne lennuulatus kuni 150 km. Threodi droonidega on juba salvestatud hulk sõja kulgu mõjutanud olulise tähtsusega kaadreid ja väärtuslikku luureinfot.

Kampaania lükkas eelmisel sügisel käima kõrgemate riigikaitsekursuste (KRKK) vilistlaste aktiiv – Roy Strider, Eerik-Niiles Kross, Taivo Raud, Agne Aija, Andres Pehme, Martin Simon ja Juku-Kalle Raid –, kes nüüd eile korjandusaktsiooni lõppenuks kuulutas.

Kõrgemad riigikaitsekursused toimuvad kaks korda aastas, kevadel ja sügisel. Alates 1999. aastast on need kursused läbinud ligikaudu 2200 inimest.

Kõrgemate riigikaitsekursuste eesmärk on tutvustada Eesti julgeoleku-, välis- ja kaitsepoliitikat ning riigikaitse laiapõhjalist käsitlust ning suurendada koostööd riigi kaitse valdkonnas. Kursused on mõeldud eelkõige poliitikutele, riigiametnikele, kaitseväelastele, omavalitsustegelastele, majandus- ja arvamusliidritele, kultuuri- ja haridustegelastele, ajakirjanikele ja kolmandale sektorile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles